Даниел Дончев е едно от новите лица на Карол Капитал Мениджмънт. От месец юни 2018 г. той е портфейлен мениджър на Адванс Глобал Трендс, фонда на дружеството с глобален фокус. Даниел ръководи и сектора за инвестиционни стратегии на управляващото дружество. Той има голям опит във финансовия сектор. Над 15 години е бил анализатор и портфейлен мениджър в редица финансови институции. В Карол идва от NN България (старото име на NN e ING). Женен е и има дъщеря на 10 години.

Разкажи ни за твоята работа в Карол. С какво се занимаваш и какви са твоите задачи?

В Карол Kапитал Мениджмънт съм Ръководител сектор Инвестиционни стратегии. Работата ми е свързана с формирането на стратегии за инвестиции на глобалните пазари, управление на портфейли и консултации на индивидуални и институционални клиенти.  

Как се създава една инвестиционна стратегия? Какви качества трябва да притежава според теб финансовият анализатор?

Инвестиционната стратегия се формира на база анализ на много на брой фактори като състоянието на глобалната икономика, ценовите нива на активите, демографските фактори, монетарните и фискалните политики на Централните банки и правителства, очакванията за доходност и риск. Няма универсална инвестиционна стратегия – тя зависи изцяло от риск толеранса на клиента и е различна за различните рискови профили. Общото между всички стратегии в Карол Капитал Мениджмънт е, че се опитваме да постигнем максимално добра доходност на единица поет риск. 

Основната задачата на инвестиционния стратег е, след като вече е налична цялата информация за описаните фактори по-горе, да даде идея как да се изкарат пари от всичко това. Той трябва да има много силно развито аналитично мислене, трябва да може да обобщава много данни за кратко време, да има много добра преценка на потенциалните възможности и рискове и да има поне малко добра интуиция:)

Каква е разликата в това да работиш за пенсионен фонд, който обикновено е най-големият институционален инвеститор за управляващите дружества и управляващо дружество?

Пенсионните фондове са най-големите инвеститори в България. В NN имах възможността да се уча от едни от най-добрите в тази сфера и това изключително много ми помага сега в Карол. Новата ми работа ми харесва много, защото когато работиш за по-малък асет мениджър, нещата са изключително динамични, много разнообразни и имаш възможност да проявиш креативността си. Тук идеите просто се случват.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Най-голямото ми предизвикателство е да намеря правилното решение за всеки един клиент, да постигна най-добрия резултат за него и той да бъде изключително доволен.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обичам да бъда със семейството си, да спортувам, да чета книги, да пътувам.

Коя е любимата ти дестинация?

Не съм фен на екзотичните места, а предпочитам европейските дестинации, където можеш да видиш древна и интересна култура. Затова залагам на Италия и Франция например, като първата е любимата ми дестинация.

Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? Как да спестяват, къде да инвестират?

Да спестяват редовно, да започнат максимално рано и да се консултират със специалист при избор на инвестицията си, защото това е особено важно за постигнатия резултат.

В какво инвестираш ти и защо избра този вид инвестиция?

Аз съм дългосрочен инвеститор и затова инвестирам в рискови активи като акциите например. Най-голямата ми инвестиция, съвсем логично е във фонда, който управлявам – Адванс Глобал Трендс.