Преглед на пазарите през първото тримесечие на 2015 г, изготвен от британското управляващо дружество "Schroders".

Акценти:

- Световните акции регистрираха положителна възвръщаемост през първото тримесечие след облекчаване на паричната политика от централните банки в Еврозоната и Китай. Цените на суровия петрол се стабилизираха след по-ранното им рязко спадане. - Индексът S&P 500 донесе скромна положителна възвръщаемост. Времето на първото рязко увеличение на лихвения процент сега изглежда по-далечно. Притесненията около влиянието на силния долар обаче ограничиха напредъка на пазара на акции. - Акциите от Еврозоната се радваха на висока възвръщаемост след съобщението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че ще закупи държавни облигации. Размерът на пакета надмина пазарните очаквания. - Японските акции отбелязаха ръст благодарение на известни положителни корпоративни приходи и освен това бяха подкрепени от надеждите, че се очаква допълнителен стимул от Централната банка на Япония. - Нововъзникващите пазари отчетоха положителна възвръщаемост. Китайските акции бяха подкрепени от ходовете на властите да засилят ръста. Русия отбеляза ръст благодарение на стабилизирането на цената на нефта и надеждите за мирно споразумение с Украйна. Бразилските акции отбелязаха спад заради слабия икономически ръст.

САЩ

Сливанията и придобиванията и надеждите за допълнително отлагане на първото повишение на лихвените проценти помогнаха на американските акции да отбележат умерен ръст за тримесечието. Тези фактори бяха неутрализирани от страхове за влиянието на силния долар върху корпоративните приходи и крехките бизнес настроения. Секторът на здравеопазването имаше забележително представяне след като Salix Pharmaceuticals получи насрещна оферта от базирания в Ирландия играч от сектора Endo Pharmaceuticals, изпреварила предложение на канадската Valeant Pharmaceuticals. Сливанията и придобиванията варираха в широки граници – от производителя на кетчуп H. J. Heinz, който обяви сливането си с Kraft Foods, до предложението на Charter Communications за закупуване на конкурентния кабелен оператор Bright House. Сезонът за отчитане на цялата година подчерта страховете за корпоративния сектор. Компютърният гигант Microsoft, химическият концерн DuPont, индустриалният конгломерат United Technologies, лидерът в потребителските стоки Procter & Gamble и Caterpillar – основен доставчик на оборудване за сектора за добив на природни ресурси – всички те обявиха разочароващи резултати. Първите четири дружества изведоха като причина различни пречки пред глобалния растеж, както и силния долар, докато Caterpillar конкретно посочи предстоящите планове за намаляване на капиталовите разходи в енергийния сектор заради срива на цената на нефта. Притесненията около силния долар бяха отговорни за бърза продажба на ценни книжа в края на тримесечието в очакване на разочароващи доклади за първото тримесечие.Слабите поръчки на основни нетрайни стоки подсилиха страховете. Междувременно борсовите спекуланти се хванаха за силните месечни заплати в неселскостопанския сектор, които включваха знаци за засилване на ръста на надниците. Индексът на потребителските очаквания на асоциацията Conference Board се повиши до 101,3 през март или връщане почти до януарската стойност, която беше най-висока за последните седем години и половина. Пазарите спечелиха от коментари от председателя на Федералния резерв Джанет Йелън по време на нейна пресконференция, която последва двудневното заседание на Федералната комисия за отворения пазар през март. Въпреки че този определящ лихвите орган реши да затегне паричната политика, като се отказа от обещание да бъде "търпелив" при вдигането на лихвите, пазарите счетоха нейните коментари като мекушави и сметнаха, че вероятността за повишение през юни е изчезнала.

Еврозона

Акциите от Еврозоната донесоха големи приходи през първото тримесечие, подкрепяни от дългоочакваното съобщение на ЕЦБ за пълно количествено облекчаване. Пакетът надмина пазарните очаквания със закупуване на облигации за общо 60 млрд. евро на месец поне до края на септември 2016 г. Новините изпратиха еврото на по-ниски нива спрямо долара, подтиснаха печалбата по облигациите и подпомогнаха приходите пазара на акции. Съобщението на ЕЦБ за количествено облекчаване дойде в отговор на данните за инфлацията, които бяха под заложените. Годишната инфлация беше -0,6% през януари, въпреки че това се подобри до -0,3% през февруари и отново до -0,1% през март. Намаляващата цена на нефта допринесе за ниската стойност на инфлацията, но би трябвало да отнеме известно напрежение от потребителите. Икономическият ръст показа умерено подобрение от 0,3% за четвъртото тримесечие на 2014 спрямо предходното, като за третото тримесечие той е бил 0,2%. Водещите индикатори бяха по-стабилни, като моментният съставен индекс на мениджърска активност (Purchasing Managers' Index – PMI) достигна 54,1 през март. При продължаващото отслабване на еврото Швейцарската национална банка се отказа от фиксирането на франка към единната валута, ход, който предизвика нестабилност на швейцарския фондов пазар. Шведската Riksbank намали своя основен лихвен процент на -0,25%. Друг акцент бяха изборите в Гърция, като партията Сириза, противник на строгите икономии, оглави новото правителство. Това доведе до подновяване на притесненията за излизането на Гърция от Еврозоната, но имаше ограничено въздействие върху останалата част от Еврозоната. Сезонът на приходите през четвъртото тримесечие като цяло беше окуражаващ за корпоративния сектор в Еврозоната, като много износители започнаха да жънат ползите от по-слабото евро. Най-добре представящи се през това тримесечие бяха икономически чувствителни сектори като тези за второстепенни стоки за потребление, а фирмите за автомобили и авточасти отчетоха особено силни резултати. Секторът на комуналните услуги беше основният изоставащ, но въпреки това отбеляза положителна абсолютна възвръщаемост. По страни, Германия и Италия бяха най-силните големи пазари от Еврозоната за това тримесечие.

Великобритания

Това беше нестабилно тримесечие, като Великобритания и глобалните пазари бяха ръководени от фактори, въздействащи отгоре надолу, а инвеститорите се опитваха да познаят кога Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвения процент. Индексът FTSE All-Share нарасна до 4,7% за периода, като надмина представянето на американските акции, но с по-лошо представяне спрямо Еврозоната. След множество примери за спад на приходите в началото на годината очакванията като цяло бяха оправдани или надминати през сезона на резултатите. Междувременно цените на акциите на доминиращите добивни компании във Великобритания се стабилизираха, както и тези за потребителски стоки, след стабилизирането на цената на нефта и индустриалните метали. Цените на металите и минните компании бяха подпомогнати от хода на Китайската централна банка през месец март за намаляване на лихвите по нейните кредити и депозити. Сливанията и придобиванията продължиха да поддържат пазарите, по-конкретно като доведоха до силно представяне на сектора на здравеопазването. Инвеститорите приветстваха придобиването от Shire на конкурентната американска биотехнологична група NPS Pharmaceuticals, както и новината, че GlaxoSmithKline предвижда да се освободи частично от своето подразделение Aspen Pharmacare, за да закрепи финансите на групата. Резултатите на основните играчи в енергетиката разочароваха в началото на отчетния сезон. Резултатите за 2014 г. на авиационната група International Consolidated Airlines обаче надминаха очакванията, а операторът на туристически кораби Carnival също се представи добре при новините за по-добри резултати от очакваното за първото тримесечие, отчасти благодарение на по-ниските цени на горивата. FTSE 250 (6,7%) се представи по-добре от FTSE 100 (4,2%). Това беше донякъде резултатът от сливанията и придобиванията, особено офертата за производителя на опаковки за потребителски стоки Rexam и силното представяне на акциите на финансови институции от средно ниво. За разлика от това фокусираните към вътрешния пазар компоненти бяха нестабилни. Средните търговци на дребно на стоки за общо потребление бяха отговорни за серия от предупреждения за печалбата, въпреки че строителите на жилища бяха поддържани от солидни резултати.

Япония

Японският фондов пазар се разрастваше усилено през цялото първо тримесечие на 2015 г., като индексът TOPIX регистрира увеличение от 10,5%. Оптимизмът на пазара беше обоснован в голяма степен от очакванията за допълнително понижение от страна на Централната банка на Япония в резултат на по- слабите данни, докато от друга страна се наблюдаваха някои окуражаващи признаци, че неотдавнашната прекомерна зависимост между фондовия пазар и валутата може да отслабне. Пазарът беше воден нагоре от силното представяне във фармацевтичния сектор, електрооборудването и транспортното оборудване. За разлика от това, като се имат предвид по-ниските цени на потребителските стоки, минната индустрия и секторът нефт и газ бяха най-слабо представящите се (и бяха единствените два сектора, които приключиха с отрицателна абсолютна възвръщаемост за периода). Икономическите данни продължаваха да бъдат смесени, след като ключов измерител на инфлацията, който сваля миналогодишното увеличение на данъка върху продажбите, показа, че инфлацията на годишна база за февруари е била 0%. Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода прогнозира, че е вероятно контролът върху инфлацията да продължи и че не може да се отхвърли попадане в отрицателния сегмент. Всички тези мрачни настроения доведоха до повишени пазарни очаквания за допълнителни облекчения от Централната банка на Япония през следващите месеци. Данните за промишленото производство също бяха слаби, след като продукцията спадна с 3,4% спрямо предходния месец, което е по-лошо от очакваното. Самите данни за пазара на труда бяха смесени, с леко покачване на нивото на безработица, въпреки че условията на пазара на труда безспорно остават затегнати. Продажбите на дребно в Япония също продължиха да разочароват, като се повишиха по-малко от очакваното през февруари.

Азия (без Япония)

Азиатските акции без Японските завършиха първото тримесечие на 2015 с осезаем възход, след като допълнителните облекчаващи мерки на Китай и забавянето в пазарните очаквания за увеличение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ увеличиха приходите. Китайските акции се повишиха след като централните власти разхлабиха политиката, за да подпомогнат допълнително растежа. Народната банка на Китай намали процента на задължителните резерви с 50 базови пункта в началото на февруари, след като тя увеличи усилията за противодействие на влиянието на изтичането на капитали и за да облекчи условията на ограничена ликвидност преди китайската Нова година. Централната банка след това намали лихвения процент в началото на март, за да тласне нагоре намаляващия растеж. В края на периода регулаторите облекчиха кредитната и данъчната политика по отношение на недвижимите имоти в стремеж да предотвратят спад на цените на имотите. В Хонконг акциите отбелязаха голямо повишение, поддържани от облекчаващите мерки на Китай и от съобщението, че се очаква пускане на пробна програма за свързване на фондовите борси на Шенжен и Хонконг. Отвъд протока, в Тайван пазарът спечели осезателно през месеца, благодарение на технологичния сектор на острова, след като силният импулс за доставчиците на Apple, заедно с мекушавото заявление на Федералния резерв през март, продължиха да поддържат нагласите. В Корея пазарът приключи с повишение, след като Банката на Корея намали лихвения процент до рекордно ниските 1,75%. В АСЕАН печалбите бяха водени от Филипините, които отбелязаха по-голямо от очакваното повишение на данните за БВП през четвъртото тримесечие. Тайланд и Индонезия също отбелязаха повишение, като в Тайланд то се дължеше на надеждите за съживяване на растежа, докато Индонезия спечели от неочаквано намаляване на лихвения процент. Междувременно индийските акции отново отчетоха силно тримесечие. след стабилен държавен бюджет, който беше възприет в голяма степен като ориентиран към бизнеса с две намаления на лихвения процент от централната банка, стимулиращи допълнителна печалба за тримесечието.

Възникващи пазари

Възникващите пазари отбелязаха положителна печалба за периода, след като индексът MSCI Emerging Markets се върна на стойността от 2,3%. Възникващите азиатски пазари поведоха напредъка с повишение на китайските акции след като Народната банка на Китай оряза процента на задължителните резерви с 50 базови пункта през февруари, преди да намали рязко лихвените проценти в началото на март, за да тласне нагоре намаляващия растеж. Пазарните очаквания за допълнителни облекчаващи мерки също подсилиха нагласите. Корейските и тайванските пазари също отбелязаха ръст поради оптимизма, свързан с увеличаващия се растеж на американската икономика – голям пазар за двата износни гиганта – като корейският пазар се възползва също от намаление на лихвения процент. Възникващите пазари от Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) бяха море от загуби, като Русия беше единственото светло място. Руският фондов пазар спечели от стабилизирането на цената на нефта и от възобновените надежди за постигане на мирно споразумение с Украйна. Съживяването на рублата също така позволи на централната банка да намали лихвените проценти два пъти за периода, като последното намаление беше със 100 базови пункта в средата на март. Гръцките акции се сринаха след като партията Сириза, противник на строгите икономии, спечели парламентарните избори през януари и оглави коалиционно правителство, което възнамерява да обърне договорените по-рано реформи. Поради неразбирателството между правителството и "тройката" кредитори за спасителния план се появиха отново спекулации за излизането на Гърция от Еврозоната и бърза продажба на ценни книжа, особено банкови акции. Пазарът в Турция също отбеляза спад за тримесечието, след като лирата се срина до рекордно ниски позиции, а намалението на лихвения процент с 50 базови пункта през февруари, може би под натиск от правителството, увеличи притесненията на инвеститорите за независимостта на централната банка. Сред нововъзникващите пазари в Латинска Америка Бразилия беше най-големият губещ, тъй като немощният ръст на нейната икономика и продължаващите корупционни скандали в държавния енергиен гигант Petrobras повлияха негативно на печалбите. Колумбийският и перуанският пазар отбелязаха спад заради по-ниските цени на потребителските стоки, които оказаха натиск върху държавните приходи. Мексиканските акции също завършиха тримесечието на ниски позиции, тъй като по-слабите данни за промишленото производство подкопаха увереността на инвеститорите.

Глобални облигации

Първото тримесечие на 2015 г. беше най-общо казано пореден период на ниска доходност на пазара на глобални облигации. Продължиха спекулациите за времето на първото повишаване на лихвения процент от Федералния резерв, но централната банка на САЩ остана умерена в нейната оценка за напредъка на икономиката. В глобален план облекчаването на паричната политика остана високо или повишено, а досега 21 централни банки са намалили основните си лихвени проценти. Печалбата от американските, британските и германските държавни облигации отбелязаха спад, особено по отношение на облигациите в дългосрочния сегмент на кривата на доходността. Доходността от 10-годишните американски съкровищни бонове спадна от 2,17% на 1,92%, а доходността от 10-годишните американски държавни облигации – от 1,76% на 1,58%. Доходността от 10-годишните германски държавни облигации намаля от 0,54% на 0,18%. В периферията на Европа доходността от 10- годишните италиански облигации спадна от 1,89% на 1,24%, а съответната доходност от испанските облигации – от 1,61% на 1,21%. На пазарите на корпоративни облигации тези от инвестиционен клас имаха малко по-лошо представяне от високодоходните.1. И в двата случая цените на облигациите отговориха положително на по-стабилната макроикономическа среда. Индексът BofA Merrill Lynch Global Corporate Bond от инвестиционен клас се повиши с 2,13%, но високодоходният еквивалент нарасна с 2,66%. Корпоративните облигации в стерлинги се представиха по-добре от еквивалентите в американски долари и евро. Целият материал на английски език


  Важна информацияВъзгледите и становищата, съдържащи се тук, са на екипа за Инвестиционни съобщения и не е задължително да представляват възгледи, изразени или отразени в други съобщения, стратегии или фондове на Schroders.Този документ е предназначен единствено за информативни цели и в никакъв случай не представлява промоционален материал. Материалът не представлява предложение или покана за отправяне на предложение за покупка или продажба на какъвто и да е финансов инструмент. Материалът няма за цел да предоставя счетоводни, правни или данъчни консултации или препоръки за инвестиция и на него не следва да се разчита по отношение на такива въпроси. Посочената тук информация е приета за надеждна, но Schroder не гарантира за нейната изчерпателност или точност. Не се поема отговорност за грешки, свързани с факти или становища. Не следва да се уповавате на възгледите и информацията в документа, когато вземате индивидуални инвестиционни и/или стратегически решения.Резултатите на дейността в миналото не са надежден показател за бъдещи резултати, цените на акциите и тяхната доходност могат да намалеят, както ида се увеличат и е възможно инвеститорите да не получат сумата, която са инвестирали първоначално. Не се гарантират печалби. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция.