Безспорно акциите на "най-горещата" компания в последното десетилетие Apple (AAPL) продължават да бъдат във фокуса на инвеститорите не само отвъд океана, но и в Европа. След достигнатия връх през есента на миналата година от $ 705, точно преди анонсирането на новият модел на Iphone 5, последва неочаквано дълбок спад в цената на акцията, който се задълбочи и към днешна дата достигна 43 %, а цената падна под психологическото ниво от $ 400  за първи път от година и половина насам.  За сравнение за същия този период основният измерител на американския фондов пазар S&P  500 е напреднал с почти 7 %, а технологичният Nasdaq 100, където AAPL е с доста голямо тегло е без промяна.

Какво доведе до спада на така обичаната не само от т.н ритейл инвеститори акция?

Безспорно голямата конкуренция на пазара на смартфони и таблети е в основата на нарастващия скептицизъм сред инвеститорите и предимно големите инвестиционни и хеджфондове. Друг момент е липсата на дългоочаквания нов продукт, в лицето примерно на iTV или iWatch, за които дълго се спекулира и изобщо цялостната липса на свежи идеи, която вече е очевидна по-малко от две години след кончината на Стив Джобс.

И докато лошите резултати  на Cirrus Logic (CRUS), която снабдява с аудио чипове основните продукти на Apple - Iphone и Ipad, накараха голяма част от инвеститорите да предположат, че вероятно продуктите на компанията не се продават добре и доведоха до разпродажби на акцията до нива от $400, спад с 5.5 % за ден, все пак трябва да видим какви ще са резултатите за първото тримесечие на годината, които компанията ще обяви на 23 април. Goldman Sachs вече индикира, че очаква резултатите за тримесечието да бъдат под консенсуса на анализаторите поради слабите продажби на Iphone 5. Факт е, че през последния месец някои от големите инвестиционни банки в лицето на Barclays и Mizuho понижиха очакваните си таргети за акцията до нива от $ 530 и $ 550, но пък все още запазват статуса им "купувай".

И няма как да не е така, след като фундаментално погледното компанията изглежда точно за покупка. С примамливо съотношение от P/E 9.3 към момента, и с 8.3 с очакванията за печалбата на 2013 г. А и PEG (P/E  съотнесено към очаквания ръст на печалбата) съотношението на компанията е 0.48, което я прави атрактивна за инвеститорите. С намаляването на пазарната капитализация, която за момент надхвърли границата от $ 650 млрд. през 2012 г., превръщайки Aaple в най-високо оценената компания в световен мащаб, значително падна и EV(Enterprise Value - стойността на компанията) - имайки предвид, че към момента стойността на кеша и неговите еквиваленти достига $ 150 млрд., тя е малко над $ 200 млрд. Apple продължава да генерира значителни количества кеш - само за 2012 г. над $ 55 млрд., и вероятно дори и с по-слаби от очакваните резултати за 2013 г., ще продължи да прави най-малко поне по $10 млрд. на тримесечие. Така компанията ще продължи да бъде машина за кеш, а от миналата година мениджмънта реши да започне изплащането и на дивиденти. Това се интерпретира разнопосочно от инвеститорите, някои от които веднага приеха това за знак, че явно мениджмънтът няма ясна идея в какъв продукт може да инвестира, и не вижда към момента по-добра алтернатива за своите акционери. Все повече се спекулира, че Apple скоро трябва да предприеме и програма за обратно изкупуване на част от своите акции, за да подкрепи цената им, както направи Yahoo  наскоро.  Логично е да се предприеме някаква стъпка в тази посока, най-малкото за да покаже, че компанията смята за несправедлива оценката от пазара към момента.

Има ли сили APPLE да се върне по пътя на растежа?

Източник: Thinkorswim.com

Технически погледното акцията отдавана напусна статута си на buy&hold (купи и дръж) такава. Далеч под нивата на 200 и 50 дневните стойности на експоненциалните си движещи се средни (ЕМА(200) и ЕМА(50)), и обръщащи вече такива, единственото спасение на акцията остава като че ли седмичната ЕМА(200), която е на $ 392, точно над нивата от предишна консолиция по пътя на акцията нагоре, които сега могат да послужат за подкрепа. Но не е изключен и по-дълбок спад до нива от $ 316 за акция, където се намира 61.8 % ниво на Фибоначи, от последното силно поскъпване на акцията.

Остава да видим какви стъпки ще предпиеме Apple и дали ще последва съдбата на другия голям гигант на технологичния пазар - Microsoft, чиято акция след достигнат връх през 2000 г., загуби 60 % от стйността си, и оттогава повече от десетилетие се търгува в широка консолидация но с повече от 20 % под постигнатия си тогава исторически връх. Да, пазарните съотношения при които се е търгувал тогавa гиганта Microsoft са били съвсем различни, но и сентимента на целият пазар е бил такъв, а и аналогията с конкуренцията е много близък. Въпросът е има ли сили AAPL да се върне към растежа и запази имиджа си като growth-stock (с перспективи за ръст) технологична компания, или ще предпочете да остане поредния син чип превърнал се в обикновена dividend-stock (компания даваща сериозни дивиденти) компания, след своето десетилетие слава.