19
юли
2018
#взаимни фондове

Взаимни фондове | Месечен бюлетин - Юни 2018

Адванс Източна Европа стартира инвестиции в Гърция

През юни ДФ Адванс Източна Европа стартира инвестициите си в Гърция. През месеца стана ясно, че страната излиза от третата си спасителна програма през август и няма да има ново удължаване. В продължение на 8 години, в които страната разчиташе на спасителни заеми, бяха проведени редица реформи, предприети солидни мерки за намаляване на разходите, както и приватизационни сделки.

На фона на турбуленциите борсовият сантимент на търговията с акции в София и Букурещ показва очаквания за стабилни резултати и позитивизъм. Измерен на месечна база водещия индекс на БФБ-София регистрира лек спад от 0.4%, докато измерителят на Букурещката борса отчете лек ръст с 0.1%.

Най-важното събитие през юни за участниците на БФБ-София бе предлагането на акции от производителят на птиче месо "Градус" - бяха записани акции за над 81 млн.лв. при минималната цена от 1.8 лв. IPO-то беше успешно, тъй като търсенето надхвърли минималния праг от 65 млн.лв. Данните показват, че пенсионни и договорни фондове са записали над 75% от акциите. Очаква се търговията с акции на "Градус" на БФБ АД да започне в края на юли.

В глобален мащаб главна тема продължиха да бъдат търговските войни, а на среща на Европейската централна банка, президентът Марио Драги обяви намеренията си за край на програмата за изкупуване на държавни облигации на страни членки на Еврозоната. Месечните изкупувания ще спаднат от 30 милиарда евро на 15 милиарда евро през последните три месеца на 2018г. и след това ще бъдат преустановени. В допълнение, Марио Драги обяви, че основният лихвен процент няма да бъде променян до лятото на 2019 г.

 

Пълният инвестиционен коментар за месец юни 2018 можете да видите в секцията Анализи.

Последни новини