03
юни
2015

Прогноза за развитието на международните пазари през първото полугодие на 2013г.

За първи път от няколко години имаме основание да считаме, че пазарите в Европа като цяло и развиващите се пазари като цяло ще се представят по-силно от американският фондов пазар. Американският фондов пазар е във възходящ тренд от март 2009г., който вече се изтощава и най-вероятно ще видим спад през 2013г. Картината в останалата част от света обаче е различна: много от развиващите се пазари и от пазарите в Европа в частност бяха в низходящ тренд през последните две години. И сега, в края на 2012г. реализираха възходящи пробиви на консолидацията им от последните месеци. Това ни кара да бъдем негативни за американските акции и позитивни за тези в Европа (като цяло).
Опасенията за крах на еврото вече затихнаха (както и прогнозирахме преди година когато всички говореха само за това). Единната валута най-вероятно ще се търгува в широки граници спрямо американския долар като първоначално очакваме поскъпване на еврото през първите месеци на 2013г.
Възходящият тренд на златото от 2000г. е вероятно към края си, но само спад под 1525$ ще сигнализира, че той наистина е завършил. Докато това стане, все още може да очакваме и движение над 2000$/унция.

http://karollcapital.bg/fileadmin/karoll-cm/dokumenti/analizi/mezhdunarodni-pazari/2013/prognoza-mezhdunarodni-pazari-yanuari-2013.pdf