10
декември
2015

Обобщен инвестиционен коментар - ноември 2015

Акцент: Най-силно представяне за някои от големите европейски пазари

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Световните пазари запазиха инерцията си от предния месец и продължиха ръста си през ноември. Щатската икономика продължи да показва силата си, което провокира и представители на ФЕД да коментират дълго чаканото увеличаване на лихвения процент през декември. Еврото се обезцени с още 4 % през месеца, което беше добре дошло за европейските акции. Инвеститорите продължиха да бъдат позитивни, че ЕЦБ ще прибегне до нови стимули. Германският DAX поскъпна с 4.9 %, въпреки че Еврозоната отчете забавяне на ръста на икономиката за третото тримесечие - 0.3 % на годишна база, дължащо се главно на немската икономика. Дори атентатите в Париж не оказаха съществено негативно влияние на силния тренд от последните два месеца. 

И двата пазара в портфейла на фонда се представиха слабо през месеца. И докато при SOFIX това не беше толкова неочаквано, след като съпротивителните му сили явно съвсем са се изчерпали, увеличавайки загубите си до 16.6 % от началото на годината, то румънският BET прояви слабост, губейки 2.6 % през месеца. Така той отново премина на отрицателна територия от началото на годината - 0.92 %. Основните губещи през последните дни бяха банките, след като парламентът одобри нов закон, касаещ ипотеките, който се очаква да има негативен ефект в размер от 2 до 4 млрд. леи за банковата индустрия. Цената на петрола също продължи да оказва негативен ефект върху акциите на OMV Petrom, които със загубените 5 % вече са на минус 24 % от началото на годината. 

През месеца Румънският парламент одобри новото правителство от технократи, начело с Дачиан Чолош - бивш земеделски министър в правителството на Понта, без политически пристрастия. С оглед на насрочените парламентарни избори за декември следващата година, е спорно дали това правителство ще успее да прокара някакви реформи или просто ще бъде един вид преходно правителство. В България правителството е същото, но реформите които се чакаха от дълго време изглежда и този път няма да се случат, след като волята на управляващата за пореден път се оказа по-слаба от неодобрението на стачкуващите. Също така обтегнатата геополитическата обстановка в региона също не е без значение за двата пазара и влияе негативно на сентимента на инвеститорите. 

Адванс Инвест напълно рефлектира спадът в основните индекси на двата пазара в които инвестира през месеца след като отстъпи 2.83 %. Регионалният бенчмарк EFM Europe+CIS excl.RU остана съшо по-слаб падайки с почти 4 % през месеца, почти напълно заличавайки спечеленото през октовмри.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

През ноември голяма част от глобалните пазари продължиха позитивната тенденция от предходния месец. Най-силен фактор за движението им остават залозите относно покачване на лихвите в САЩ за първи път от 2006 г.  при предстоящото заседание на Федералния Резерв в средата на декември. 

Регионът на Централна и Източна Европа се представи слабо, като индексът MSCI EFM Europe + CIS се покачи с 0.53%, а индексът изключващ Русия се понижи с близо 4%. 

При пазарите включени в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа движенията бяха низходящи с изключение на Русия. Руският RTS индекс, деноминиран в долари, бе почти без промяна, а MICEX се покачи с 3.5%.  След терористичните удари в Париж през ноември с действията си Русия се прояви като съюзник в борбата с тероризма. Това отслаби напрежението в отношенията със Запада, намалявайки политическия риск на руските акции, като инвеститорите започнаха да преразглеждат експозицията си към руския пазар. В рамките само на няколко дни след терористичните атаки в Париж RTS се покачи с 10%. 

Румъния приключи месеца със спад от 2.6%. С толкова се понижи и основния хърватски индекс, а българският SOFIX  продължи да се представя слабо, понижавайки се с 2.5% през ноември. Най-силен спад отново бе отбелязан от украинския пазар, който загуби близо 10 % през месеца и загубата му от началото на годината надхвърля 30%. Сръбският пазар бе почти без промяна. 

През ноември цената на дяловете на фонда се промени слабо, а представянето му от началото на годината остава по-силно спрямо двата бенчмарка.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

При продължаваща доминация на темите относно покачване на лихвените нива в САЩ, както и за нови количествени улеснения в евро-зоната, международните пазари се представиха смесено през ноември. Част от големите европейски пазари поскъпнаха с над 5% докато американският S&P 500 приключи месеца без промяна. Регионът на Централна и Източна Европа се представи слабо като голяма част от пазарите приключиха на отрицателна територия. MSCI EFM Europe + CIS ex RU бе сред най-слабо представящите се в регионален план, като загуби почти 4% през изминалия месец. 

При пазарите от портфейла на фонда най-силен спад се наблюдаваше при Полша, чийто основен индекс загуби 6.5%. Полският пазар бе под натиск последните месеци с оглед несигурността относно резултатите от парламентарните избори през октомври и пътя на развитие, който ще бъде поет след това. През ноември станаха ясни конкретни мерки, които новото правителство ще предприеме, сред които налагането на данък върху активите на банките. В резултат индексът следящ банковите акции загуби близо 10 % от стойността си. Неясна все още остава реформата в енергийния сектор, като това също тежи върху представянето на енергийните  компании, чийто индекс загуби 9%. 

Силен ръст отчете унгарският пазар, който след поскъпване от над 10% през ноември е в топ 5 на най-добре представящите се пазари в света от началото на годината с ръст от близо 43%. През месеца стана ясно, че унгарската централна банка е придобила мажоритарния дял в борсата в Будапеща, като обяви, че ще опита да стимулира повече компании да се листват на местния пазар, както и да привлече повече унгарски инвеститори.   

При останалите пазари от портфейла на фонда ръст се наблюдаваше при Естония, която се покачи с 2.5%, докато останалите бяха със слаба промяна – Чехия загуби малко под 1%, а литовският индекс се покачи с 0.9%. 

Фондът се  представи по-силно от бенчмарка си, като цената на дяловете му се покачи с 1.6% през ноември, като запази осезаемата разлика в представянето от началото на годината.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Настроенията на глобалните капиталови пазари през ноември бяха смесени, а ръстовете в цените там където ги имаше вече бяха по-умерени. Пазарните участници продължават да са фокусирани върху предстоящото решение за лихвените равнища в САЩ и да оценяват темпа на възстановяване на европейската икономика. Американският фондов индекс S&P500 завърши месеца без промяна, докато индексите в Европа реализираха по-убедителни ръстове. Повлияни от изказването на Марио Драги, че икономиката на стария континент ще продължи да получава необходимата и подкрепа индексите в Германия и Франция се качиха съответно с 4,9 и 1,2%. Позитивно беше и представянето на японския капиталов пазар, който приключи периода с покачване от 3,5%. И през изминалия месец развитите пазари се представиха значително по-силно сравнено с нововъзникващите пазари, като индекса измерващ изменението на четирите най-големи развиващи се пазара – Бразилия, Русия, Индия и Китай MSCI BRIC Index качи едва с 1,13%. 

И през ноември продължи негативната тенденция при суровините. В зелената територия затвориха само някои от селскостопанските суровини – соя(4.33%), захар(2.82%) и какао(2.45%). Големи загуби за периода реализираха енергийните суровини, като петрола падна с близо 10%, а природния газ изтри нови 3,34%. В червената територия приключиха месеца и металите, като най-силен беше спада при платината(-19%) и некела(-15.57%). 

Ноември беше позитивен за инвеститорите в Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда нарасна с 1,94%, докато използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index ex US (в евро) качи с 2,28%. Балансираната по отношение на риска структура на портфейла на Адванс Глобал Трендс е причината за по-слабия ръст реализиран от фонда през месеца. Модела запазва непроменено разпределението на активите в портфейла и през декември.  Основните активи в които е инвестиран фонда остават акциите на компаниите от развитите икономики, фондовете инвестиращи в недвижими имоти и облигациите. Кеша в портфейла ще бъде около 20%.