06
октомври
2015

Обобщен инвестиционен коментар - септември 2015

Акценти: Негативните настроения на капиталовите пазари в световен мащаб се запазиха и през септември

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Септември за пореден път доказа, че е един от най-слабите месеци, що се отнася до представянето на капиталовия пазар. Статистиката в това отношение е категорична що се отнася до за водещия американски индекс S&P 500 - за последните 20 години, именно август и септември са най-слабите месеци в годината. През месеца германският DAX изтри напълно спечеленото от началото на годината, което в един момент бе повече от 25 %, а в крайна сметка затвори месеца на червено от 1.5 %, след като през него загуби още 5.8 %. В допълнение към натиска, идващ от сериозните опасение покрай икономическите данни от Китай и по-слабото от очакваното икономическо възстановяване на Еврозоната, негативен нюанс внесе и един от най-сериозните корпоративни скандали в последно време - след като флагманът на немската автоиндустрия Volkswagen бе уличен в измама. Американският пазар също остана под натиск и след загубените още 2.6 %, e на червено 6.7 % от началото на годината.

 

Индексите и на двата пазара в портфейла на фонда също бяха под настиска на негативния сентимент. Но докато румънският BET се държеше сравнително по-добре, дори и от развитите западни пазари, с които показва сериозна корелация през цялата година и отстъпи 0.23 %, то българският SOFIX, попаднал в клопката на ниската ликвидност, се срина с още 3.72 %. Така акумулираните му загуби от началото на годината възлизат вече на повече от 15 %. Дори добрите данни за местната икономика и завишените очаквания за ръста и в края на годината не успяха да извадят пазара от негативната спирала, в която е попаднал. БНБ коригира прогнозата си за ръста на икономиката през годината до 2.3 % при 1.8 % преди това, след като към момента тя се развива по-добре от очакваното.  В Румъния за първите 8 месеца продажбите на дребно нарастват с 6.2 % на годишна база, а ръстът на икономиката за първата половина на годината е с 3.7 % спрямо този преди година. Като цяло нагласите за икономиките от региона остават позитивни.

 

Въпреки негативните тенденции на БФБ, очакванията са инвеститорите да фокусират своето внимание върху предстоящото IPO на една от най-големите софтуерни компании в страната - това на Сирма Груп. Това ще бъде първо листване на пазара от 2013 г. насам, а секторът е един от най-интересните и слабо представени на БФБ. Компанията търси да набере малко над 26 млн. лв. и без съмнение самото IPO ще бъде лакмус за интереса към българският фондов пазар и добър индикатор за състоянието му.

 

Адванс Инвест също отчете отстъпление през септември с 1.19 %. От началото на годината представянето на фонда е по-добро от средноаритметичното за двата пазара, но все пак той е на червено с 4.83 %. Бенчмаркът за региона EFM Europe+CIS excl.RU продължи стремглавото си потъване, губейки още 4.57 % през месеца и от началото на годината вече е червено с 20.15 %.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Глобалните пазари останаха под натиск през септември като резултат от опасенията за твърдо приземяване на Китай, а също и в следствие на несигурността относно повишаването на лихвите в САЩ. Отлагането на повишението на лихвите от страна на Федералния Резерв на САЩ бе последвано от нови понижения на индексите в световен мащаб, тъй като този ход бе приет като доказателство, че американската икономика все още не се намира в етап на трайно възстановяване. Голяма част от развитите пазари загубиха нови 4-5 % през изминалия месец, като  негативните настроения засегнаха и региона на Източна Европа. Индексът MSCI EFM Europe + CIS загуби повече от 4 % през месеца, а с малко над 4.5% се понижи индексът, който не включва Русия - MSCI EFM Europe + CIS ex RU.

 

При пазарите включени в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа най-силни движения се наблюдаваха при украинския пазар, който се обезцени с близо 11 %. Руският доларово-деноминиран индекс RTS се понижи с 4.6% през месеца, като принос за това имаше и обезценката на руската рубла, която се понижи с малко над 1.5% спрямо долара. Българският пазар продължи да губи позиции, отчитайки спад от нови 3.7% през септември, а хърватският се обезцени с 3%. Сърбия и Румъния се представиха по-стабилно, понижавайки се с под 1%.

 

През месеца теглото на акциите в портфейла на фонда бе намалено до 86 %. Фондът се представи по-силно спрямо и двата бенчмарка, като стойността на дяловете му се понижи с 1.66%, а изменението от началото на годината е малко над нулата. За сравнение MSCI EFM Europe + CIS е на -5.74 %, докато индексът изключващ Русия е със спад от близо 20 % от началото на годината към края на септември. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Опасенията за ръста на китайската икономика, като и залозите за повишаването на лихвите в САЩ продължиха да бъдат водещите теми на глобалните пазари през септември. В резултат волатилността бе на много високи нива, а редица пазари изтриха печалбите си от началото на годината. Регионът на Централна и Източна Европа също пострада от сътресенията в глобален мащаб, като индексът MSCI EFM Europe + CIS ex RU  задълбочи спада си от началото на годината до близо 20 % след нов спад от 4.6% през септември.

 

Пазарите включени в портфейла на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа също пострадаха от негативните настроения, като най-силен спад отчете чешкият пазар, чийто основен индекс загуби повече от 5% през изминалия месец. Полша, която е с най-голямо тегло в портфейла се обезцени с 4.5%, докато загубите на Унгария бяха по-умерени (-2.3%). Литва и Естония загубиха съответно 2.3% и 1.5%. Австрийският пазар, към който фондът също има експозиция, се обезцени с малко над 4%.

 

Сред по-важните предстоящи събития за региона през октомври са парламентарните избори в Полша. Очакванията за резултатите са допълнителен фактор, тежащ върху пазара през последните месеци, като предстоящите на 25 октомври избори ще дадат повече яснота на инвеститорите. Проведените през май президентски избори  бяха изненадващо спечелени от консервативния кандидат Анджей Дуда, като проучванията сочат, че с най-големи шансове за победа на парламентарните избори отново е подкрепящата Дуда партия Закон и ред. При провежданите през последните месеци проучвания, тя излиза на първо място - пред управляващата 8 години проевропейска и пропазарна партия Гражданска платформа.

 

През септември стойността на дяловете на фонда се понижи с 3,5 %, запазвайки много по-доброто си представяне от началото на годината спрямо бенчмарка. Теглото на акциите в портфейла бе поддържано под 85 % с оглед повишените рискове пред пазарите. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Негативните настроения на капиталовите пазари се запазиха и през септември. Притесненията за китайската икономика и опасенията от забавяне на световния ръст натискаха цените на финансовите активи. Емоциите около повишаването на лихвите в САЩ допълнително подклаждаха напрежението на пазарите. Инвеститорите реагираха негативно и на новината за запазването на лихвите на текущите им нива.  Така глобалният борсов индекс MSCI World отчете спад от 3,49% през септември, а американският широк индекс S&P 500 изгуби нови 2,64% от стойността си.  Много силен остана натиска върху развиващите се пазари, като най-зле представящи се бяха пазарите от Латинска Америка (-7,57%), при които спрямо началото на годината спадът възлиза на 24,71%. Сред азиатските пазари най-значителен месечен спад се наблюдава в Япония (-7,95%), Индонезия (-6,34%) и Китай (-4,78%). Водещи в спада при развитите европейски пазари бяха Люксембург (-8,9%), Испания (-6,81%) и Германия (-5,84%).

 

При суровините можем да отчетем силното поскъпване в цената на захарта, която качи с над 20% през септември. Позитивен беше периода  и за пшеницата и царевицата, които отчетоха ръст от съответно 5,7% и 3,3%. Разнопосочно беше представянето на индустриалнинте метали, като поскъпване видяхме при паладия (8,4%), никела (2,8%) и медта (0,59%), а сапд се наблюдаваше при платината (-9,98%) и цинка (-7,3%). Петрола (-5,8%) и златото (-1,7%) също поевтиняха.

 

Макар и с по-добро представяне от използвания за сравнение бенчмарк, Адванс Глобал Трендс също беше потърпевш от негативното развитие на световните капиталови пазари. Нетната стойност на активите на фонда падна с 2,85%, докато използвания за сравниение бенчмарк MSCI AC World Index ex US (в евро) изгуби 4,52%. Значително по-дефанзивната структура на фонда защити фонда от по-големи загуби. Задълбочилите се спадове при рисковите активи и задържането на основните индекси под техните средни стойности предопредели запазнването на крайно дефанзивния подход и за месец окомври. Така портфейла на Адванс Глобал Трендс остава алокиран основно в кешови позицци, като едва 20% от портфейла ще е инвестиран в облигации.