14
август
2015

Обобщен инвестиционен коментар - май 2015

Обобщен и инвестиционен коментар – Май 2015 г.

 

Акценти:

 

Слабостта в представянето на световните пазари, започнала в края на предния месец, намери своето отражение през месец май, главно в развиващите се пазари, които се представиха доста по-слабо от развитите. От последните, основните европейски индекси отбелязаха символичен спад, докато Япония показа сила с ръста си от 5.3 % за този месец, провокиран от очакванията за повишаване на лихвените проценти от страна на ФЕД още през тази година и поевтиняването на йената. Американският индекс S&P 500 отново се приближи до историческите си върхове, а Китайският фондов пазар продължава да е под пара (+20.4 % от началото на годината).

Отново въпросителните около Гърция бяха тези, които оказаха влияние на представянето на европейските пазари през този месец, като преговорите между страната и кредиторите и продължиха да тревожат инвеститорите. Добрите макро данни, които засипаха европейските икономики през последните месеци, след началото на програмата по изкупуване на европейски облигации от страна на ЕЦБ, повдигнаха спекулации че последната може да приключи и по-рано от предвиденото. В началото на месеца това провокира разпродажби на облигации, но постепенно пазарът се нормализира.

 

ДФ Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев

към 31.05.2015 г.

Активи: 5 102 519.76 лв.

НСА на дял в лв.: 1.0763 лв.

Изменение за месеца:   - 0.90  %

Изменение от началото на годината: - 0.31 %

Двете икономики, в които инвестира фондът показаха доста добри резултати за първото тримесечие на годината. Румънската икономика показа ръст от цели 4.3 % през него, спрямо същия период на миналата година. Ръста в потреблението е един от основните двигатели за доброто представяне, като в същото време бе регистриран и излишък по текущата сметка. Износът бе този, който провокира ръст над средния от този в Европа и за българската икономика, която нарасна с 2 % спрямо същия период на миналата година.

И докато  двете икономика показаха сравнителна сила спрямо останалите в Европа,  представянето на основните им пазарни индекси бе по-слабо. Българският SOFIX бе подложен на сериозни разпродажби и през месец май, като индексът загуби нови 3.93 % през него, като загубите от началото на годината нараснаха до 7.5 %, а в номинално изражение индексът отново се намира в зоната на 480-те пункта. Румънският BET също регистрира спад, но той бе ограничен до едва 0.53 % за месеца. Така от началото на годината той е с ръст от 5.99 %. Румънският BET продължава да изглежда много по-конструктивно отколкото българския SOFIX, който не успя да пробие над ключовото ниво от 515 пункта.

Представянето на Адванс Инвест бе повлияно от слабото представяне на предимно ликвидните позиции в т.н българска част от портфейла му. През месеца фондът загуби 0.9 %. Регионалният бенчмарк за този период загуби 1.76 %, като от началото на годината има минимален аванс в представянето си.

 

ДФ Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов

към 31 май 2015

Активи: 6 228 835 лева

Цена на дял в евро: 0.7754

Изменение за месеца: -0.10%

Изменение от началото на годината: 8.30%

Месец май бе позитивен месец за повечето глобални пазари, но регионът на Източна Европа бе под натиск. От пазарите, включени в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа, единствено в Сърбия видяхме ръст. Водещият индекс на сръбските акции, BELEX 15 поскъпна с 1.3%. Сърбия е третият по големина пазар в портфейла на Фонда и това подпомогна по-доброто представяне на Фонда спрямо двата бенчамарка, които следим. Всички останали пазари от портфейла на Фонда  реализираха загуби. Особено силни бяха загубите в Украйна (-6.3% за индекса PFTS), Русия (-4.7% за индекса MICEX) и България (загуба от 3.9% за SOFIX). Макар и с по-малко, негативно се представиха и фондовите пазари в Хърватска (спад от 1.3% заCROBEX) и Румъния (-0.5% за BET).

Портфейлът на ДФ Адванс Източна Европа сериозно победи и двата бенчмарка през месец май след като се понижи минимално само с 0.10%. За сравнение, индексът MSCI EFM Europe+CIS поевтиня с 3.0% през месеца, а същият индекс без Русия загуби 1.80%.

Управляващото дружество продължава да е позитивно за пазарите в Румъния и Сърбия. В Русия след спада през април, ситуацията остава неясна като според нас риска от поскъпване е равен на този за поевтиняване. Теглото на акциите остана без промяна спрямо месец назад и текущо акциите са 86% от активите на Фонда.

 

ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева

към 31.05.2015 г.

Активи: 3 286 145  лв.

НСА на дял в евро: 0,8640

Изменение за месеца: -3 %

Изменение от началото на годината: +4,42 %

 

Доминантна тема през изминалия месец продължиха да бъдат преговорите на Гърция с кредиторите като липсата на индикации за постигане на споразумение оказваше влияние върху европейските пазари. Регионът на Централна и Източна Европа като цяло бе под натиск, като индексът MSCI EFM Europe + CIS ex RU се понижи с 1,8 % през май.

Представянето на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа бе повлияно най-вече от слабото представяне на полският пазар, чийто основен индекс се понижи с 3 %, а в допълнение на това полската злота загуби 4,5% спрямо долара. Причината за слабото представяне на пазара и полската валута бе изненадващата победа на консервативния претендент Анджей Дуда при проведените през месеца президентски избори. Дуда успя да се наложи над досегашния държавен глава Бронислав Коморовски, което увеличава вероятността за загуба на парламентарните избори от страна на управляващата дясноцентристка партия “Гражданска платформа“, подкрепяща настоящия президент, които са планирани за есента. Партията подкрепяща Анджей Дуда – Закон и ред, е известна с по-скептичната си позиция спрямо Европейския Съюз и победата му се тълкува като начало на завой в политиката и по-трудни отношения с европейските партньори.

При останалите пазари включени в портфейла на фонда по-силно движение се наблюдаваше при Естония, чийто индекс се понижи с 2,4 %. Унгарският пазар загуби 1 %, но унгарската валута също бе под натиск,обезценявайки се с близо 4 % спрямо долара.

През изминалия месец увеличихме теглото на балтийските републики, а също така и на Австрия, инвестирайки съобразно стратегията на фонда в австрийски компании, които генерират голяма част от приходите си в региона на ЦИЕ.

Цената на дяловете на фонда се понижи с 3 % през месеца, като се запазва по-силното представяне спрямо бенчмарка от началото на годината.

 

ДФ Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова

Към 31 май 2015 г.

Активи1 800 821 лв

НСА на дял в евро: 1,1563

Изменение за месеца: -0.62%

Изменение от началото на годината: 9.23%

Смесени бяха настроенията на глобалните капиталови пазари през изминалия май. Нововъзникващите пазари се представиха значително по-слабо в сравнение с пазарите на акции на развитите страни от Европа и Северна Америка. Акциите на развиващите се страни изпуснаха парата от предходния месец и реализираха спадове в цените от порядъка на 2-4%. Най-потърпевши бяха пазарите от Латинска Америка, като индексите в Бразилия изгубиха 6,17%. Възвърна се негативната тенденция и на руската фондова борса, където акциите също паднаха с близо 6%. Сред страните БРИК позитивен беше периода за Индия (3,03%) и Китай (3,75%). Вълненията около Гърция оказаха негативно влияние на пазарите и дори позитивните новини за европейската икономика бяха изтълкувани като негативни от пазара. Пазарите на акции на стария континент приключиха месеца почти без изменение, но видимо настроенията се бяха променили. Американският фондов индекс S&P 500 продължи позитивната си тенденция и добави към стойността си нови 1,05% през май.

Негативен беше периода и за повечето суровини. Най-голям беше спада при индустриалните метали – алуминий (-9,82%), никел (-9,58%) и мед (-5,07%), както и при някои от сектора селскостопански суровини – кафе (-8,22%), памук (-5,20%) и соя (-4,30%). Позитивно беше развитието при среброто (3,70%) и какаото (4,83%).

През изминалия май станахме свидетели на разнопосочно движение на нетната стойност на активите на Адванс Глобал Трендс, като в крайна сметка фонда приключи периода почти без промяна с изменение от -0,62%. Доходността на фонда беше негативно повлияна от спада на развиващите се пазарите и в частност от корекцията при Хонг Конг и загубите на фондовия пазар в Русия. Задълбочи се и корекцията при фондовете инвестиращи в недвижими имоти. Положително влияние върху представянето имаше и от инвестициите ни в Китай, Япония и САЩ. Представянето на Адванс Глобал Трендс през май не се отличаваше драстично от това на използвания за сравнение бенчмарк – MSCI AC World Index ex US (в евро), при който изменението също беше несъществено 0,21 %. Стратегията на фонда за юни остава високо рискова, като основните активи в портфейла продължават да бъдат акциите на развити пазари, фондовете в недвижими имоти и развиващите се пазари. Теглата на трите актива са с относително еднакви, а кеша е в рамките на 10% от портфейла.