03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар – Септември 2014

Акценти: В един изпълнен с интересни събития месец септември, през който ФЕД най-накрая обяви края на QE3, Шотландия чрез референдум реши да остане част от Великобритания, а китайската Ali Baba реализира най-голямото IPO в историята, към края му световните пазари показаха слабост и сериозни колебания. Леко помрачените очаквания на потребителите в Германия, неубедителните данни от Китай за индустриалните печалби и не на последно място незадоволителната програма от страна на ЕЦБ бяха сред водещите причини според анализаторите. Впечатление направи изключително слабото представяне на развиващите се пазари, които изтриха печалбите си от предишните месеци.

ДФ Адванс Инвест

портфейлен мениджър: Георги Георгиев

към 30.09.2014 г.Активи: 5 598 390.82 лв.НСА на дял в лв.: 1.1350 лв.Изменение за месеца: + 0.90 %Изменение от началото на годината: + 7.69 % През септември българският SOFIX не успя да набере достатъчно инерция и да атакува предишния си най-близък връх от 567 пункта, и резонно се върна към зоната от 540-550 пункта. Така за месеца българският пазар отстъпи с 1.72 %. Румънският BET се представи отново силно и добави нови 1.64 %, като от началото на годината вече е на зелено от 11.85 %, изпреварвайкиSOFIX. Определено вниманието на пазарните участници в България продължава да е насочено към предстоящите парламентарни избори в началото на октомври и развитието на ситуацията около КТБ. ЕК обяви и досъдебна процедура срещу страната, заради забавянето на изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в резултат на затварянето на банката, докато БНБ увеличи срока за специален надзор с още 2 месеца. Същевременно Централната банка в Румъния понижи с още 0.25 % основния си лихвен процент до 3 %. Наред с това бяха намалени и изискванията по минималните резерви от 12 % на 10 %. Интересен момент е одобреното от румънския парламент затваряне на нерегулирания сегмент на капиталовия пазар -RASDAQ. Пазарната капитализация на 928-те компании на този пазар се равнява на по-малко от 6 % от тази на регулирания сегмент. А откъм ликвидност те осигуряват по-малко от 2 % от средно изтъргувания дневен оборот с акции. И през този месец акциите на компаниите от енергийния сектор се представиха изключително силно, като безспорният лидер от началото на годината Transelectrica затвърди доброто си представяне като добави още 16 % и от началото на годината почти е удвоила стойността си - ръст от 91 %. Fondul Proprietatea - акцията с най-голямо тегло в портфейла на АИ, също беше сред фаворитите на инвеститорите и отбеляза ръст от 8 %. За месеца, Адванс Инвест успя да постигне ръст от 0.9 %, представяйки се по-добре от синтетичния си бенчмарк, отново благодарение на доброто представяне на делa от портфейла му инвестиран в Румъния. Така от началото на годината фондът е с ръст от 7.69 %.

ДФ Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов

Към 30.09.2014НСА на дял в евро: 0.7887Активи: 6 483 196 леваИзменение за месеца: + 1,18%Изменение от началото на годината: + 5,68% Месец септември бе негативен за повечето пазари по света и особено неблагоприятен за по-големите пазари от Източна Европа. Индексът MSCI EFM Europe+CIS, който използваме и за бенчмарк по отношение портфейла на ДФ Адванс Източна Европа, реализира спад от 1.95%. Измежду пазарите в портфейла на Фонда, с най-голям спад завърши месеца за пазара в Украйна (PFTS загуби 5.47%). В действителност обаче най-губещия пазар бе руският пазар. Макар формално MICEX да завърши месеца на положителна територия (+0.74% изменение за месеца), рублата се обезцени много силно спрямо долара и еврото, което доведе до това индексът RTSI (който се измерва долари) да загуби близо 6% от стойността си. По-малките пазари в региона обаче се представиха солидно по-добре. Пазарът в Сърбия ускори движението си нагоре от последните месеци и добави 5.0% през септември. Така, индексът BELEX 15 е с 16.08% доходност за последното тримесечие. Силно представяне видяхме и на борсата в Хърватия, където CROBEX добави 3.64% и е със 7.07% нагоре за последното тримесечие. Румъния също се представи солидно на фона на спадовете на големите пазари и BET завърши месеца с ръст от 1.64%. От малките пазари в нашия портфейл, единствено България реализира спад през септември (SOFIX завърши надолу 1.72%). В крайна сметка, както благодарение на алокацията по пазари, така и на подбора на индивидуални акции в отделните страни, портфейла се представи отново по-силно от бенчмарка. Фондът завърши месеца с доходност от 1.18% сравнено със загубата от 1.95% за бенчмарка. От началото на годината, представянето на фонда е с близо 12% по-добро от това на бенчмарка и разбира се, продължава да се разширява ножицата в представянето на Адванс Източна Европа и MSCI EFM Europe+CIS от началото на публичното предлагане. За октомври очакванията ни са позитивният тренд при Сърбия и Хърватска да продължи. Добри са шансовете и румънският пазар да запази текущия си възходящ тренд. В България тенденцията е неясна, но рисковете според нас са да видим нов спад, подобен на този от юни. В Украйна и Русия текущият тренд е надолу и тук за момента нямаме признаци, че тази тенденция се променя. Към момента Фондът е инвестирал около 90% от активите си в акции и не очакваме това да се промени и през следващия месец.

ДФ Адванс IPO Фонд

портфейлен мениджър: Надя Неделчева

към 30.09.2014 г.Активи: 3 772 691 лв.НСА на дял в евро: 0,9024Изменение за месеца: +1,25 %Изменение от началото на годината: -9,12 % Септември бе негативен месец за голяма част от развиващите се пазари. В региона на Централна и Източна Европа представянето бе смесено. Руският пазар продължи да страда от напрежението между Русия и Украйна и санкциите от страна на Запада. Доларовият RTS индекс се срина с нови 6 % задълбочавайки загубите от началото на годината до над 20 %. Украйна също пострада губейки над 5 %, като все още е най-добре представящият се пазар в региона от началото на годината с ръст от над 40 % - тук обаче следва да се отчете и рязката обезценка на украинската гривна. При останалите пазари от региона присъстващи в портфейла на ДФ Адванс IPO Фонд движенията бяха смесени. При сравнително добро представяне от началото на годината, турският пазар също понесе значителни загуби през септември като резултат от повишената несигурност с оглед евентуална намеса на Турция в борбата с бунтовниците от “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Основният турски индекс загуби близо 7 % миналия месец. При останалите големи пазари позитивни движения се наблюдаваха при Полша, чийто пазар поскъпна с над 3 %. Лидер по поскъпване в региона през месеца бе Сърбия, която след ръст от 5 % през септември, вече е на нива с 18.5% по-високи спрямо началото на годината. Румъния и Чехия отчетоха ръст съответно от 1.6 и 1.2 %. Българският пазар приключи на отрицателна територия като SOFIX загуби 1,7 % от стойността си. При пълна доминация на долара през месеца, регионалните валути бяха с много слабо представяне. Особено силен спад отбелязаха руската рубла (спад от над 6 % спрямо долара) и турската лира (-5 %). Румънската лея се обезцени с над 4 % спрямо щатската валута. При тези разнопосочни движения на пазарите стойността на дяловете на ДФ Адванс IPO Фонд се повиши с 1,25 % през месеца при ръст на MSCI EM Eastern Europe от 0,23 %. Към края на месеца на акциите се падаха 80 % от активите. Предвид несигурната все още ситуация на пазарите за момента теглото им няма да бъде увеличавано чувствително.

ДФ Адванс Глобал Трендс

портфейлен мениджър: Катерина Атанасова

към 30.09.2014 г.активи: 882 121 лв.НСА на дял в евро: 1,0177Изменение за месеца: - 3,14 %Изменение от началото на годината: + 1,42% Негативните настроения на глобалните капиталови пазари се засилиха през септември и месеца беше разочароващ за повечето инвеститори. Най-голям спад имаше при развиващите се пазари които в последно време се представяха убедително и привлякоха инвеститорския интерес. Срива в цените при някои от тях беше толкова голям, че те изтриха печалбите натрупани от последните месеци. Най-потърпевши през септември бяха инвестиралите в акции в региона Латинска Америка. Бразилският фондов индекс, който предишния месец беше сред трите най-силно представили се сега е в дъното на таблицата по доходност със спад от над 12% за периода. Руските акции също продължиха да губят от стойността си, като индексите там паднаха с 6%. Америският фондов пазар също бе сред губещите през изминалия месец, като широкия борсов индекс S&P падна с 1,6%. Една идея по-позитивни бяха нещата на борсите на стария континент. Повечето от развитите пазари от Западна Европа приключиха месеца в зелената територия, но на незначителни плюсове. Измерителя за представянето на региона индекса MSCI Europe затвори с резултат +0,27% за последните тридесет дни. Тенденцията при суровините остана много негативна и през септември, като цените на повечето от основните ресурси паднаха през месеца. Най-голям спад имаше в стойността на пшеницата, чиято цена се срина с над 15%. Загуби имаше и при соята(-10,8%) и царевицата (-12,1%). Същата беше тенденцията и при индустриалните метали като никела(-13,2%), алуминия(-6,6%) и медта(-4,7%), които също поевтиняха значително. При енергийните суровини тенденциите бяха различни, като природния газ запази позитивната си тенденция и поскъпна с 1,2%, а петрола загуби 4,7%. Слабо беше представянето и на благородните метали. Инвеститорите в Адванс Глобал Трендс също понесоха загуби през септември. Нетната стойност на активите на фонда падна с 3,4% през последния месец. Причина за по-слабото ни представяне в сравнение с избрания бенчмарк MSCI ACWI Indexs (0,71%) е по-голямата ни експозиция към развиващите се пазари, като най-потърпевши бяхме от инвестицията ни в ЕТФ-те следващи именението на пазарите на акции в Бразилия и Турция, които реализираха значителни загуби през месеца. Стратегията за месец септември остава агресивна, като няма промяна в разпределението на активите. Има някои промени на ниво страни в портфейла, но основните активи в портфейла остават същите. Разпределението по активи за август ще бъде около 30% в акции на развити пазари, 25% във фондове инвестиращи глобално в недвижими имоти и около 30% ще бъде позицията ни в акции на развиващи се пазари. Теглото на кеша ще бъде в рамките на 15%.