03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар – Август 2014 г.

Акценти

През отпускарския месец август станахме свидетели на неочаквана динамика на световните капиталови пазари. Кризата в Украйна създаде напрежение на финансовите пазари и това предизвика покачване на волатилността на борсите по света. В началото на месеца водещите световни пазари изживяха една мини корекция и докато американският S&P 500 коригира едва 4%, то немският DAX падна значително – с цели 10%. През втората половина на август, пазарите успяха да възстановят голяма част от загубите, като първият дори постигна и нови исторически върхове - затваряйки за първи път над 2000 пункта. Значително по-светла беше картината при развиващите се пазари от Латинска Америка, където се вижда сериозно раздвижване на инвеститорския интерес през последните месеци.  Особено силно беше покачването при Венецуела и Аржентина, които отчетоха ръст от около 20% и заедно с Бразилия са трите най-силно представили се пазари през август. Проблемите в Европа продължиха да тежат над региона и пазарите там се представиха значително по-слабо. Сред страните БРИК единствено Русия приключи месеца със загуба, като местните индекси реализираха спадове от около 2%. Акциите в Бразилия и Индия затвориха с печалби съответно от 9,8% и 2,9%, а в Китай фондовите индекси останаха почти без изменение. Макроикономическите данни за всяка от големите световни икономики отново не убедиха, че е налице по-сериозно възстановяване, което пък за пореден път се превърна в добра новина за онези инвеститори, които се надяват че това ще е основателна причина централните банки да продължат да осигуряват евтин паричен ресурс, който бе в основата на силното представяне на пазарите през последните 2 години. Допълнително и шефът на ФЕД Дж. Йелен засили тази увереност с изказването си през месеца.

ДФ Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев

към 31.08.2014 г. Активи: 5 622 192.32 лв. НСА на дял в лв.: 1.1249 лв. Изменение за месеца:   + 1.86  % Изменение от началото на годината: + 6.73 % През юли безработицата в България допълнително намаля, благодарение най-вече на сезонната заетост и падна до 11.5%, каквато в момента е и средната безработица за Еврозоната. Румънската икономика също продължи да създава работни места като за година броят на безработните е паднал с 2.6%, докато броят на свободните работни места е нараснал с цели 20.9% за този период. Безспорно това е добра новина за местното потребление, но и не толкова за местните компании, които ще се наложи да увеличават заплатите на служителите си в обозримо бъдеще. През месец aвгуст румънският фондов пазар се представи изключително стабилно и BET затвърди пробивa над ключовото ниво от 7000, който стана факт в началото на юли. Така след постигнатия ръст от 3.28 % през този месец, от началото на годината румънският пазар вече е с двуцифрен ръст - 10.04 %. Силно се представиха компаниите от енергийния сектор, които в средата на месеца показаха и не лоши резултати за първата половина на годината. Българският SOFIX също  намери сили да запише ръст от 1.6 %, който отново да го върне на двуцифрена доходност от началото на 2014 г. - 10.91 %. Явно пълното безветрие и липсата на катаклизми подействаха положително на инвеститорите, които реагираха спорадично единствено на консолидираните отчети на някои от компаниите в края на месеца. Адванс Инвест също бе повлиян позитивно от представянето на двата пазара и резонно отбеляза ръст през август от 1.86%. Отново частта от румънски акции имаше по-голям принос, въпреки по-ниския си дял в портфейла. За това развитие обяснението е просто - негативното отражение на някои слаболиквидни позиции от български акции в портфейла. Към момента очакванията ни са, че румънският пазар има всички основания да продължи доброто си представяне, а българският пазар след дългата си консолидация да поднови позитивния си тренд по-късно през годината или в началото на следващата такава.

ДФ Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов

Към 31.08.2014 Активи: 6 418 593 лева НСА на дял в евро: 0.7795 Изменение за месеца: -1,29% Изменение от началото на годината: +4,45% Повечето пазари от Източна Европа се представиха силно през месец август и индексът MSCI EFM Europe+CIS отбеляза ръст от 0.52%. От пазарите в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа, с най-силен ръст бяха Сърбия (+5.46% за BELEX 15) и Румъния (ръст от 3.28% за индекса BET). След спад в началото на месеца, пазарът в Русия се обърна и успя да завърши също със силно поскъпване. MICEX добави 1.53% през месеца. Пазарите в България и Хърватска също отбелязаха ръстове съответно от 1.60% и 1.95%. Единственият спад бе в Украйна, където пазарът потъна с цели 6.32% след като военно-политическата ситуация продължи да се влошава. В допълнение, гривната също се обезцени с 8.4% спрямо долара, което направи представянето на този пазар изключително негативно. Това е и основната причина за спада в портфейла на Фонда с 1.29% за месеца. Представянето на Фонда обаче продължава да бъде солидно по-добро спрямо това на бенчмарка MSCI EFM Europe+CIS от началото на годината. Трендът на повечето пазари от региона на Източна Европа продължава да е позитивен и това е и причината да имаме позитивни очаквания за следващите месеци. През септември ще е интересно да видим дали Русия най-сетне ще успее да поскъпне над консолидацията, която бе в сила за последните няколко години. За да стане това, е нужно да видим движение на MICEX над 1550 пункта. Основните рискове сега продължават да бъдат пред пазара в Украйна, който след силния срив през август развали предишния си възходящ тренд. Към момента Фондът е инвестирал около 90% от активите си в акции и не очакваме това да се промени през месец септември.

ДФ Адванс IPO Фонд 

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева

към 31.08.2014 г. Активи: 3 730 399 лв. НСА на дял в евро: 0,8913 Изменение за месеца: +0,1% Изменение от началото на годината: -10.24% Позитивната тенденция на глобалните пазари се запази и през август. Развиващите се пазари бяха със силно представяне като цяло през месеца, но в региона на Централна и Източна Европа настроенията бяха смесени. Индексът MSCI Eastern Europe се повиши с 1% през месеца, но представянето на пазарите беше разнопосочно. В резултат на продължението на конфликта Русия-Украйна и заплахите от нови санкции срещу Русия, руският пазар продължи да е под натиск като доларовият RTS индекс загуби нови 2.1%. В основата на този спад обаче беше рязката обезценка на рублата, която загуби близо 4% спрямо долара. Особено силен спад обаче отбеляза украинската гривна, която се обезцени с близо 8% спрямо долара, а в допълнение на това украинският пазар се понижи с близо 7% през изминалия месец. При останалите големи пазари от региона движенията бяха смесени – Полша отчете значителен ръст – малко над 4%, с което изтри загубите от началото на годината. Турският пазар, който се представя силно тази година, отстъпи с малко над 2% при обезценка и на турската лира същевременно. Останалите пазари включени в портфейла на ДФ Адванс IPO Фонд приключиха месеца на положителна територия. В резултат на разнопосочните движения на пазарите от портфейла на фонда, стойността на дяловете му остана почти без промяна през месеца. През месец не бяха правени промени в портфейла и към края на месеца на акциите се падаха 80% от активите, като при стабилизиране на ситуацията около Русия и Украйна постепенно ще увеличим теглото на акциите.

ДФ Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова

Към 31.08.2014 г. Активи: 909 045,51 лв. НСА на дял в евро: 1.0507 Изменение за месеца: +0,74% Изменение от началото на годината: 4,70% През отпускарския месец август станахме свидетели на неочаквана динамика на световните капиталови пазари. Кризата в Украйна създаде напрежение на финансовите пазари и това предизвика покачване на волатилността на борсите по света. Така в началото на месеца видяхме значителни спадове в някои региони и страни. Въпреки негативния старт месеца приключи позитивно за повечето пазари на акции. Американският фондов пазар, който падна около 4% в началото на август успя да възстанови бързо загубите и дори отбеляза нов исторически връх, като приключи периода с ръст от 3,8 %. Значително по-светла беше картината при развиващите се пазари от Латинска Америка, където се вижда сериозно раздвижване на инвеститорския интерес през последните месеци.  Особено силно беше покачването при Венецуела и Аржентина, които отчетоха ръст от около 20% и заедно с Бразилия са трите най-силно представили се пазари през август. Проблемите в Европа продължиха да тежат над региона и пазарите там се представиха значително по-слабо. Сред страните БРИК единствено Русия приключи месеца със загуба, като местните индекси реализираха спадове от около 2%. Акциите в Бразилия и Индия затвориха с печалби съответно от 9,8% и 2,9%, а в Китай фондовите индекси останаха почти без изменение. И през август се запази разнопосочното представяне при суровините. Сред индустриалните метали позитивен беше месеца за никела (1,7%)  и алуминия (5.6%), докато медтта поевтиня с 1,1%. И при енергийните суровини тенденциите бяха различни, като природния газ поскъпна с 6,5%, а петрола загуби 1,9%. Слабо беше представянето и на благородните метали. Сред селскостопанските стоки  най-силни бяха пшеницата (6.3%), памука (5.9%) и кафето (3.2%). Август беше позитивен за инвеститорите в Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда се покачи с 0.74% през последния месец.  Причина за по-слабото ни представяне в сравнение с избрания бенчмарк MSCI ACWI Indexs (1,56%) е инвестицията ни в ЕТФ-те следващи именението на пазарите на акции в Турция и Пакстан, които реализираха загуби през месеца. Стратегията за месец септември остава агресивна, като няма промяна в разпределението на активите. Има някои промени на ниво страни в портфейла, но основните активи в портфейла остават същите. Разпределението по активи за август ще бъде  около 35% в акции на развити пазари, 25% във фондове инвестиращи глобално в недвижими имоти и около 30% ще бъде позицията ни в акции на развиващи се пазари. Теглото на кеша ще бъде в рамките на 10%.