03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар – Юли 2014 г.

Акценти

През месеца добрите макроикономически новини присъстваха на световните пазари. След като доверието на американските потребители достигна най-високото си ниво от средата на 2007, и това на немските такива също отбеляза най-силното си представяне от декември 2006 г. насам. Испанската икономика отбелязаха най-бързия си растеж в последните 6 години, а Британската икономика  премина предкризисния си пик. Черешката на сладоледа пък бе 4 % нарастване за първата половина на годината на най-голямата икономика в света. Твърде многото добри новини за пазарите обаче не доведоха до очакваните нови покачвания, а бяха използвани за разпродажби на развитите пазари - немският DAX отчете спад от 4.5 %, докато американският S&P500 отстъпи с 1.5 % през месеца. Индексите на периферните европейски икономики също отбелязаха понижения, докато отново се затвърди тенденцията за много по-силно представяне на развиващите се пазари, като Китай сериозно се открои сред тях с ръста си от 7.5 % за месеца. Юли бе поредният месец, в който пазарите от региона на Източна Европа не се движиха заедно. Силни загуби претърпяха борсите в Русия (-6.55% за индекса MICEX), Унгария (-5.8%), Чехия (-5.2%), Гърция (-3.7%) и Полша (-3.7%). Загуби претърпяха и пазарите в България (спад на SOFIX от 1.94%) и Румъния (-1.35% за индекса BET). В същото време, някои пазари се представиха много силно. Украйна поскъпна със 7.77% (индекса PFTS), Сърбия добави 4.83% (BELEX 15), Хърватска (CROBEX) се повиши с 1.33%. Силно се представи и пазарът в Турция, който поскъпна с 4.7%. И през юли месец представянето на глобалните капиталови пазари остана смесено.  Американският фондов индекс S&P 500 приключи месеца негативно със спад от 1,5%. На червено затвориха и пазарите на стария континет, където индекса измерител за изменението на пазарите в региона MSCI Europe загуби 1,59% от стойността си през юли. Развиващите се пазари продължиха убедителното си по-силно представяне в сравнение с развитите, като регионално Азиатския регион беше най-силен. Сред големите развиващи се пазари, този месец значително предимство показа Китай, който покачи стойността си с 7,5%. Бразилските фондови индекси също се представиха силно, а акциите в Индия поскъпнаха с 1,9%.  От страните БРИК единствено Русия приключи юли на загуба, като спада на местните индекси надмина 15%. В топ три на най-силно представилите се пазари за периода са три по-екзотични пазара – Обединени арабски емирства (22.6%), Казакстан (13.7%) и Катар (12.1%). През юли се запази разнопосочното представяне и при суровините.  Силно поскъпване имаше в цените на кафето (11.4%), както и при някои от индустриалните метали, като цинк (7,2%) и алуминий (5,3%). Месеца беше негативен за благородните метали, като златото поевтиня с 1,3%, а среброто (-0,3%) приключи периода почти без изменение.  Силен спад имаше в цените на памука (-14,5%), царевицата (-13,7%), природния газ (-13,7%) и петрола (-7,5%).

ДФ Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев

към 31.07.2014 г. Активи: 5 535 960.12 лв. НСА на дял в лв.: 1.1044 лв. Изменение за месеца:   + 3.52  % Изменение от началото на годината: + 4.78 % През Юли и двата пазара в портфейла на фонда претърпяха загуби. След като SOFIX се изстреля с 5.8 % през последният ден от търговията през юни, последваха още няколко силни дни, след които индексът се установи очаквано в диапазона на  нива от 515-565 пункта. Така за месеца той отчете отстъпление с 1.94 %. Средно дневният обем на търговията на акциите включени в основния борсов измерител SOFIX бе 300 хил. лв., което е изключително ниско ниво на фона на интереса към тези позиции през последните няколко месеца Румънският BET също достигна най-високата си точка в първите дни на месеца, и оттогава записа отстъпление в рамките на 1.35 % при слаба волатилност на пазара. Лятното настроение също властваше на пазара в Румъния след като средният дневен обем на борсата в Букурещ падна три пъти от средната си стойност за последните 3 месеца. В началото на август стана ясно, че румънската централна банка ще намали още веднъж лихвения процент до рекордно ниската стойност от 3.25 %, при очаквания за продължаване поддържането на ниските нива на инфлация - отчетено забавяне до 0.7 % спрямо година назад през м. Юни.  Очакванията са за годината да остане в рамките до 2.5 %. През месеца стана ясно, че Electrica (EL) ще замести S.S.I.F Broker (BRK)  в основния индекс BET. Също така е важно да се отбележи, че теглото на Румъния в индекса MSCI Frontier Markets 100 ще нарасне от 2.23 % до 3.38 % в периода до м. ноември, след последната смяна на методологията му. Оставката на правителството на Пламен Орешарски най-сетен е факт. Очаквано, този парламент се оказа най-кратко просъществувалият от новата история на България. Насрочените избори за нов такъв са за началото на октомври, междувременно ще бъде избрано служебно правителство за този преходен период. Разногласията и нападки между политическите партия продължиха и през този месец, което отново накърни сериозно законотворческата функция на парламента. През месец юли, портфейлът на фонда поскъпна с 3.52 %, което реално се дължи на некоректното отразяване на цените за последния ден на предходния месец, поради силната волатилност на SOFIX. Реално спрямо първия ден на месеца, отстъплението е 0.9 %, което е в унисон с представянето на изкуствения индекс SOFIBET отбелязал отстъпление от 1.64 % през месеца. От началото на годината Адванс Инвест е реализирал ръст от 4.78 %.

ДФ Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов

Към 31.07.2014 Активи: 6 543 824 лева НСА на дял в EUR: 0.7897 Изменение за месеца: 0.88% Изменение от началото на годината: 5.82% Вследствие на разнопосочното представяне на пазарите от Източна Европа, портфейлът на Фонда, който е с експозиция към България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Русия и Украйна нетно поскъпна с 0.88% за месеца и отново победи с много индекса за региона на Източна Европа, който използваме за сравнение – MSCI EFM Europe +CIS (този индекс поевтиня с 4.93% през месеца). От началото на годината представянето на Фонда е още по-добро: Адванс Източна Европа е с доходност от 5.82%, докато бенчмарка е назад за годината с 4.84%. Очакванията ни са предстоящото разделение между пазарите да продължи и през месец август. Негативният низходящ тренд в Русия е вероятно да продължи и този месец и точно това е и причината текущо Фондът да е алокирал по-малка част от активите си към този пазар. Според нашата „таргет“ алокация за второто полугодие на годината, Русия следва да е с тегло от 31%. Текущо обаче ние ще продължим да поддържаме тегло около 21% докато не получим сигнал, че спадът в Русия е завършил. В същото време, очакваме силното представяне на Украйна и Сърбия от последните месеци да продължи, а средносрочните перспективи в Румъния според нас остават много добри на този етап. Затова и текущо Румъния е с най-високо тегло в портфейла на Фонда.

ДФ Адванс IPO Фонд 

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева

към 31.07.2014 г. Активи: 3 729 124 лв. НСА на дял в евро: 0,8904 Изменение за месеца: -2,21 % Изменение от началото на годината: -10.33 % Юли бе позитивен за голяма част от развиващите се пазари, но регионът на Централна и Източна Европа се представи отново смесено. Индексът MSCI EM Eastern Europe се срина със 7,6 % в еврово изражение през изминалия месец, като в основата на този силен спад отново стоеше рязкото понижение на индексите в Русия, която заплашвана от нови санкции от Запада, поднови спада си. Доларово-деноминираниятRTS индекс загуби повече от 10 % през месеца и така отново задълбочи загубите от началото на годината до над 15 %. Руската рубла загуби сериозни позиции, обезценявайки се с близо 5 % спрямо долара. При останалите големи пазари от региона, присъстващи в портфейла на ДФ Адванс IPO Фонд, се наблюдаваха разнопосочни движения. Полският пазар се представи също слабо със спад от близо 4 %, докато Турция поскъпна с близо 5 %. Валутите и на двете страни се обезцениха, като полската злота загуби 2 % спрямо долара, а турската лира се обезцени с 1 %. Месецът бе слаб и за чешкия пазар, който поевтиня с повече от 5 %. Румънският и българският пазар загубиха съответно по 1,4 % и 1,9 %, докато Сърбия поскъпна с близо 5 %, което обаче бе съпроводено от обезценка на сръбския динар от 3 % спрямо долара.   В резултат на това, че повечето пазари включени в портфейла на фонда приключиха месеца на отрицателна територия, стойността на дяловете се понижи с 2,2 % през юли. През месеца теглото на полските акции бе леко увеличено в резултат на участието ни в IPO във Варшава. В резултат  делът на акциите в портфейла се повиши до 80 %.

ДФ Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова

Към 31.07.2014 г. Активи: 920 239 лв НСА на дял в евро: 1.043 Изменение за месеца: 1.56% Изменение от началото на годината: 3.94% Юли беше позитивен за инвеститорите в Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда се покачи с 1,56 % през последния месец. За по-доброто ни представяне от избрания от нас бенчмарк (ACWI MSCI се повиши с 0, 97%) влияние оказа позицията ни в развиващите се пазари и по-специално страните от азиатския регион. Стратегията за месец юли остава агресивна, като няма промяна в разпределението на активите. Има някои промени на ниво страни в портфейла, но основните активи в портфейла остават същите. Разпределението по активи за август ще бъде  около 35% в акции на развити пазари, 25% във фондове инвестиращи глобално в недвижими имоти и около 30% ще бъде позицията ни в акции на развиващи се пазари. Теглото на кеша ще бъде в рамките на 10%.