03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар - Март 2014г.

Акценти: Доверието в американските потребители през месец март достигна рекордно високо ниво за последните 5 години, далеч над прогнозите на анализаторите. Позитивен се запази и тренда в сентимента на големите производители в Япония, който достигна 7 годишен връх. Европа също отчита покачване на този измерител последните месеци, като в началото на годината записа най-добрата си стойност от 3 години насам, а за март и стойностите му за Франция достигнаха рекордни стойности в последните месеци. Геополитическите новини бяха основният параметър във функцията на представянето на световните пазари. След редицата срещи на министъра на външните работи на Русия Лавров и държавния секретар Кери, ситуацията около Украйна започна да се поуспокоява. В допълнение на това и президентът Путин обеща на Меркел да започне изтеглянето на руските войски и връщането им на местата преди избухването на конфликта около анексирането на Крим. Намаляването на напрежението повлия позитивно на капиталовите пазари в световен план и те успяха да отбележат ръст в края на месеца. В последната седмица от него силно представяне имаха развиващите се пазари и техните валути, които възстановиха част от загубеното в последно време. Пазарите в ЦИЕ също бяха повлияни от новините около Украйна и напрежението с Русия. Голяма част от тях завършиха месеца на червено, други записаха положителна доходност. Първенец е Турция с поскъпване от 11, 1%. След първоначалния спад руския MICEX тръгна нагоре и успя да завърши месеца само с -5,2% загуба. SOFIX отново е с положителна доходност, макар и само с 1%.

Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев

към 31.03.2014 г. Активи: 7 401 717.88 лв. НСА на дял в лв.: 1.1291 лв. Изменение за месеца:   + 1.93  % Изменение от началото на годината: + 7.12 % Българският пазар остана "имунизиран" към конфликтът около Крим през месеца, като това можеше да се очаква не само поради силния тренд в който се намира, а и в липсата на пълна корелация с международните пазари напоследък. Все пак въпросителните около ситуацията с евентуалните санкции за Русия, в това число и несигурността около доставките за газ за страната (България е една от страните с  над 90% зависимост от Русия) едва ли не бяха взети под внимание от мнозинството от инвеститорите. Пазарът все пак претърпя лека корекция през месеца в рамките на около 6 %, спрямо постигнатoто интрадей ниво от 619 пункта на SOFIX. В крайна сметка обаче, индексът записа пети пореден месец с позитивна доходност, макар и в рамките на само 1 %. Напълно различно бе положението с румънския пазар, който показва доста силна връзка с динамиката на останалите пазари. Още в първия ден на търговията през месеца, който за щастие се падаше в почивния за България национален празник 3 март, той загуби 3.8 %, повлиян около напрежението в Крим. Все пак до края на месеца успя да намери сили и да възстанови част от загубеното, като в крайна сметка отстъпи с 1.74 % през март. През месеца стана ясно, че БВП на румънската икономика е нараснал с 3.5 % в реално изражение и 7.6 % в номинално. В същото време обаче, бюджетният дефицит показва тенденция на повишаване и трудно ще срещне целевите нива от 2.2 % от БВП, след като за първите два месеца възлиза на 0.5 % от БВП. Адванс Инвест завърши пореден месец на плюс като добави нови 1.93 % през март. От началото на годината фондът продължава да дава превес на инвестициите си в България спрямо Румъния, като с оглед на представянето на двата пазара тази тактика е закономерна - 22.1 % срещу отрицателна доходност от -2.6 % за румънския пазар. Перспективите пред двата пазара остават добри, като очакванията са румънският пазар да окаже по-сериозна подкрепа на доходността в следващите месеци.

ДФ Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов

Към 31.03.2014 Активи: 6 551 524 лева НСА на дял в EUR: 0.7794 Изменение за месеца: - 0.93% Изменение от началото на годината: +  4.44% Основният фокус на инвеститорите през март бе насочен към отношенията между Русия и Украйна. След като Крим обяви независимост и се присъедини към Русия, това доведе до бърз спад на руския фондов пазар. В края на месеца обаче пазарът в Русия заличи голяма част от загубите си и MICEX завърши само с 5.2% надолу за месеца. Украинският пазар направи големи движения и в двете посоки като в крайна сметка загуби 6.1% за месеца (индеска PFTS). Ситуацията обаче реално е още по-лоша заради продължаващата обезценка на украинската хривна. В Турция пък станахме свидетели на силен ръст на фондовия пазар от 11.1%. Останалите пазари се представиха по-вяло и движенията на тях бяха малки. От пазарите, в които инвестира Фонда, най-добре отново се представи българският пазар, който поскъпна с 1% (ръст на индекса SOFIX). Пазарите в Сърбия, Румъния и Хърватска завършиха месеца на загуба, но тя бе по-скоро минимална: BELEX 15 загуби 0.7%, BET изостана с 1.7%, а  CROBEX се понижи с 2.0%. Благодарение на силното представяне на Турция, индексът MSCI EFM Europe+CIS успя да реализира доходност от +0.8% за месеца и за първи път от много време победи портфейла на Адванс Източна Еверопа (който реализира спад от 0.93%). От началото на годината обаче, представянето на нашия портфейл е с близо 11% по-добро от това на бенчмарка. Текущо структурата на портфейла на Фонда е по-дефанзивна като ние сме в изчаквателна позиция по отношение тренда в Русия и Украйна. Ако видим ясни сигнали, че трендът става трайно въздходящ на тези пазари, ние значително ще увеличим теглото на акциите в портфейла на Фонда.

Адванс IPO Фонд

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева

към 31.03.2014 г. Активи: 3 689 477 лв. НСА на дял в евро: 0,8826 Изменение за месеца: - 5,16% Изменение от началото на годината: - 11,12 % След като последните месеци развиващите се пазари бяха обект на разпродажби, изоставайки от позитивните тенденции при развитите пазари, през март ситуацията бе различна, като именно нововъзникващите пазари бяха лидери по поскъпване. Индексът на MSCI проследяващ движението им се покачи с малко над 3 % в еврово изражение, но все още е на минус от началото на годината. Ръстът на MSCI Еmerging Markets обаче се дължеше на поскъпване най-вече в латиноамериканския район, както и на част от азиатските пазари, докато регионът на Централна и Източна Европа приключи месеца на отрицателна територия – MSCI EM Eastern Europe загуби близо 2 % за месеца, с което спадът от началото на годината се задълбочи до 10 %. В основата на този спад стои основно руския пазар, който загуби над 3 % през март (измерено чрез доларовия RTS индекс). Руският пазар се обезцени силно в началото на месеца в резултат на конфликта около Крим, но навакса частично загубите  в края на месеца. При останалите големи пазари от региона, които присъстват в портфейла на фонда – силен ръст отчете турският пазар, който успя да излезе на положителна територия от началото на годината след ръст от над 10 % през месеца. Полският пазар се обезцени с малко над 2 %. За негативното представяне на фонда допринесоха в голяма степен част от руските технологични компании в портфейла, които се търгуват на американския пазар и които се характеризират с много висока волатилност и изпреварващи темпове на спад или ръст спрямо пазара. През месеца почти не бяха правени промени в портфейла на фонда, като на акциите се падаха малко под 82 % от активите. Теглото на акциите ще бъде увеличено при наличие на индикации за по-трайно завръщането на интереса към развиващите се пазари. *освен високата волатилност през месеца, при руските технологични компании има и чисто техническа причина за представянето на фонда под условния бенчмарк - силен ръст на Русия последния ден на месеца, който повлиява на индекса, а не влиза в цената от 31.03, в която се вземат цени от 28.02.

ДФ Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова

Към 31.03.2014 г. Активи: 987 761 лв. НСА на дял в евро: 1.0211 Изменение за месеца: + 0.40% Изменение от началото на годината: + 1.75% Разнопосочни бяха измененията в стойностите на борсовите индекси в различните части на света през изминалия март. Развитите пазари от Западна Европа и капиталовия пазар в САЩ останаха стабилни. Американският фондов индекс S&P 500 приключи месеца почти без промяна с изменение от 0,7%. В развита Европа силно представяне имаха най-потърпевшите от кризата страни, като Италия (6,1%), Испания (2,2%), Португалия (3,9%) и Гърция (1,9%). Икономическата ситуация в тези страни започва постепенно да се стабилизира и цените на акциите бързо възстановяват стойностите си. Негативен беше месеца за инвеститорите в Германия (-1,4%) и Великобритания (-3,1%). Като цяло фундамента в Еврозоната се подобрява и перспективите за позитивно развитие изглеждат по-добри. Силен беше периода за развиващите се пазари от Латинска Америка и някои азиатски пазари. Сред големите развиващи се пазари Бразилия и Индия показаха сериозни ръстове съответно с 7,1% и 6%, докато обяснимо Русия (-3,2%) и Китай (-1,1%) затвориха в червената територия. Политическите страсти в Русия и забавянето на икономическия ръст в Китай са сред някои от причините тези два пазара да бъдат текущо избягвани от инвеститорите. Смесена беше картината и при суровините. Цените метали и повечето индустриални метали продължиха негативната си тенденция и през март. Среброто изгуби 6,6%, а златото падна с около 3%. Сред индустриалните метали единствено никела (8,8%) и алуминия (1,9%) затвориха на зелено, докато медта (-6,1%), оловото (-3,3%) и цинка (-5,9%) бяха сред губещите. Покачване имаше при селскостопанските суровини, като пшеницата (15,8%), царевицата (+8,3%) и памука (7,3%). Негативен беше месеца за природния газ и петрола. Месец март приключи почти без промяна за инвеститорите в Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите се покачи с 0,40% за последния месец. Стратегията за месец април остава умерено агресивна. Няма промяна в основните класове активи и структурата от предходния месец се запазва. Основен актив в портфейла остават акциите на развитите държави от Западна Европа, фондовете инвестиращи глобално в недвижими имоти и селскостопанските суровини. Така разпределението по активи за март ще бъде  около 35% в акции на развити пазари, 20-25% във фондове инвестиращи глобално в недвижими имоти и около 20-25%% ще бъде позицията ни в суровини, основно селскостопански стоки. Теглото на кеша и позициите в фондове на паричен пазар в портфейла ще бъдат до около 15-20%.