03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар - Януари 2014г.

Обобщен инвестиционен коментар – Януари 2014

Акценти: Търговията на фондовите пазари през януари бе съпроводена с големи движения на почти всички пазари по света. Американският фондов пазар прекъсна силната си серия от 2013г. и реализира загуба от 3.6%. Според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт това на практика е сигнал и за обръщане на тренда там. Според управляващото дружество предстоят месеци на низходящ тренд на най-големия фондов пазар в света. Останалите пазари също бяха под натиск като най-губещи бяха големите развиващи се пазари. Източна Европа не направи изключение и индексът MSCI EFM Europe+CIS реализира спад от 6.98% за месеца. Най-потърпевши бяха индексите в Източна Европа и Латинска Америка, като глобално най-слабите пазари през януари са Русия (-9,8 %) и Турция (-8,8%). Сходна беше картината и при другите страни БРИК, където Бразилия падна с 7,5%, Китай загуби почти 4%, а Индия 3,1%. MSCI EM Eastern Europe се понижи близо 7 % през януари (в еврово изражение). Япония отчете спад от 8,5%.   При суровините представянето беше разнопосочно. Продължи ръста при природния газ, който добави нови 15% към стойността си. Хубави ръстове имаше и при кафето(13,1%) и какаото(7,5%). Златото също качи с 4.4%, докато среброто приключи месеца почти без промяна. Негативно беше представянето на повечето индустриални метали. С най-голям спад отново беше пшеницата, която падна с нови 8,2%.  В същото време по-малките пазари от региона на Източна Европа се представиха добре. Българския пазар реализира ръст от 11.25% и е на трето място по добро представяне в света. Този път в януарското рали се включиха повече позиции, като инвеститорите започнаха да търсят и значително по-изостанали в представянето си акции. В резултат на това широкият BG TR 30 се повиши с 10.28 %. Румънският BET пък запази до голяма степен корелацията си с S&P 500, като завърши на червено с 1.77 %. Фондовите пазари на Сърбия (+2.84% за индекса BELEX 15), Хърватска (+0.52% за индекса CROBEX) и Украйна (+0.36% за индекса PFTS въпреки социално-политическите сътресения там) също се представиха много по-добре в сравнителен аспект спрямо големите пазари от региона.

Какво предстои през следващите месеци?

Според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт световните пазари навлизат в период на низходяща корекция, която най-вероятно ще продължи и през пролетта на настоящата година. Големите пазари от Източна Европа най-вероятно също ще останат под натиск. Обратно, по-малките пазари от региона, които и през януари се представиха силно, според експертите ще продължат да се представят стабилно въпреки негативния тренд на глобалните пазари. Очакванията на управляващото дружество са силното представяне на SOFIX да продължи, след като преминаването на важното техническо ниво от 515 пункта в началото на януари бе със сериозна сила. Възможен е тест на това ниво на по-късен етап през годината, смятат анализаторите, но като цяло пазарът изглежда, че е започнал нов силен "бичи" тренд. BET също остава в позитивен тренд, като ситуацията около него до голяма степен ще зависи и от представянето на западните пазари, с които индексът показва по-голяма корелация.

Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев
към 31.01.2014 г. Активи: 6 973 176.49 лв. НСА на дял в лв.: 1.0848 лв. Изменение за месеца:   + 2.88  % Изменение от началото на годината: + 2.88 %
Негативният сентимент на световните пазари не можа да извади от равновесие българския фондов пазар. SOFIX продължи уверено нагоре и през януари, който обикновено е силен месец в последните години за пазара. Този път в януарското рали се включиха повече позиции, като инвеститорите започнаха да търсят и значително по-изостанали в представянето си акции. В резултат на това водещият борсов индикатор се изстреля с 11.25 % за месеца, а широкият BG TR 30 с 10.28 %. Румънският BET пък запази до голяма степен корелацията си с S&P 500, като завърши на червено с 1.77 %. През месеца показателят на бизнес климата в България отчита подобрение в очакванията на ръководителите във водещите сектори на икономиката. Очакванията на МВФ са, че икономиката на страната ни ще бъде позитивно повлияна от развитието на световната икономика, и специално от тази на еврозоната, която се очаква да нарасне с 1 % през тази година. Прогнозата за ръст от 1.6 % все пак е с 0.2 % по-ниска от очакваната от правителството на страната. В края на месеца ЕК също предложи своя доклад, в който изрази разочарованието си от борбата с корупцията и независимостта на съдебната система. ЕК вижда политическата класа като основен проблем и пречка за негативното развитие на тези два проблема. Румъния е успяла да запази в рамки фискалният си дефицит през 2013 г. - 2.5 % от БВП. През 2013 г. бе отчетена и най-ниската инфлация в страната от 1990 г. насам - 1.55 %. Индустриалното производство бележи ръст от 9 % на годишна база през ноември, и за 11-те месеца на 2013 г. отчита подобрение от 7.6 % спрямо година назад. В доклада си ЕК отправи и аналогични критики за корупцията и неподготвеността на страната по отношение на приемането и в Шенген през тази година. Първият месец на годината бе позитивен на Адванс Инвест. Фондът записа добро представяне и успя да напредне с 2.9 % през него, като през втората половина активите му значително нараснаха, поради подновилия се интерес към него от страна на нови инвеститори. В резултат на това към момента теглото на акциите му е под таргетираните нива, но се очаква постепенно да нарасне, според изискванията на заложената инвестиционна политика. Очакванията са силното представяне на SOFIX да продължи, след като преминаването на важното техническо ниво от 515 пункта в началото на януари бе със сериозна сила. Възможен е тест на това ниво на по-късен етап през годината, но като цяло пазарът изглежда, че е започнал нов силен "бичи" тренд. BET също остава в позитивен тренд, като ситуацията около него до голяма степен ще зависи и от представянето на западните пазари, с които индексът показва по-голяма корелация.

Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов
Към 31.01.2014 Активи: 4 999 025 BGN Цена на НСА на дял в EUR: 0.7653 Изменение за месеца:+ 2.55%  Изменение от началото на годната: + 2.55% Търговията на фондовите пазари през януари бе съпроводена с големи движения на почти всички пазари по света. Американският фондов пазар прекъсна силната си серия от 2013г. и реализира загуба от 3.6%. Останалите пазари също бяха под натиск като най-губещи бяха големите развиващи се пазари. Източна Европа не направи изключение и индексът MSCI EFM Europe+CIS реализира спад от 6.98% за месеца. Големи загуби видяхме на пазарите в Турция и Русия (в доларово изражение). В същото време по-малките пазари от региона на Източна Европа се представиха добре. Българския пазар реализира ръст от 11.25% и е сред най-силно представящите се пазари в света. Фондовите пазари на Сърбия (+2.84% за индекса BELEX 15), Хърватска (+0.52% за индекса CROBEX) и Украйна (+0.36% за индекса PFTS въпреки социално-политическите сътресения там) също се представиха много по-добре в сравнителен аспект спрямо големите пазари от региона. Румъния започна силно годината, но в края на месеца поевтиня и реализира спад от 1.77%. Измежду пазарите в портфейла на Фонда най-губещ бе руският пазар където MICEX загуби 3.36% от стойността си, но към това трябва да добавим и сериозно обезценяване на рублата спрямо еврото и долара. Като резултат, порфейлът на Фонда се представи много по-добре от бенчмарка си като го победи с над 9.5%. Стратегията на Адванс Източна Европа за следващите месеци включва най-голяма експозиция към България, Румъния и Сърбия, които в момента са общо с тегло от близо 58% от активите на Фонда. С оглед на негативните тенденции пред развиващите се пазари като цяло, паричните средства в портфейла очакваме да останат около 15% от активите на Фонда и през месец февруари.

Адванс IPO Фонд

Портфейлен мениджър: Надя Неделчевакъм
31.01.2014 г. Активи: 3 922 538 лв. НСА на дял в евро: 0,9311 Изменение за месеца: -6.23 % Изменение от началото на годината: -6.23 % Негативните настроения и отлива на средства от развиващите се пазари продължиха да се наблюдават и в началото на 2014 г. Особено силно засегнати от тази тенденция бяха големите пазари, като пазарите от групата на BRICотчетоха спад от близо 6 % (измерено чрез индекса MSCI BRIC). MSCI EM Eastern Europe се понижи близо 7 % през януари (в еврово изражение). Големите пазари от региона бяха подложени на силен натиск, като особено силен спад отчете Русия, която бе най-слабо представящия се пазар глобално през изминалия месец. Напрегнатата политическа обстановка в Турция продължава да тегне над борсата в Истанбул, която съответно бе вторият най-зле представящ се пазар в света през първия месец на годината със спад от близо 9 %. В допълнение на това въпреки стабилизирането на валутата през последните дни за месеца, като цяло турската лира продължи да е подложена на силен натиск, обезценявайки се с нови 4,5 % през януари, след като през 2013 г. загуби близо 20 % спрямо единната европейска валута. При останалите валути, към които ДФ Адванс IPO Фонд има експозиция, по-силни движения се наблюдаваха при полската злота, която се обезцени с малко над 2 % спрямо еврото. Полският пазар продължи да е под натиск, като отчете спад от близо 2 % през месеца. С оглед на негативните настроения към развиващите се пазари, през месеца увеличихме теглото на паричните средства в портфейла, като на акциите се падаха по-малко от 82 % от активите (спрямо около 86 % предходния месец). Намалихме допълнително теглото на турските акции, които са подложени на сериозен натиск в момента. Управляващото дружество ще следи внимателно ситуацията на международните пазари и допълнително може да увеличи теглото на паричните средства при наличие на индикации за задълбочаване на негативните движения. С оглед на негативните настроения на пазарите, респективно планираните IPO-та за момента са в режим на изчакване на подобрение на пазарните условия. Това в много голяма степен важи за руски компании, като в краткосрочен план може да се очаква листването на една от водещите вериги магазини - Лента, чието IPO  се очаква да бъде на стойност около 1 млрд. долара. Компанията вече подаде уведомление до Лондонската борса за намеренията си за листване на глобални депозитарни разписки (GDR).

Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова
Към 31.011.2014 г. Активи: 1 081 954,16 лв. НСА на дял в евро: 1.0003 Изменение за януари: -0.32% Изменение от началото на годината: -0.32%
 
Новата 2014 г. започна със спадове на капиталовите пазари по света. Необходимостта от корекция в цените на акциите изглежда оправдана предвид силното поскъпване на пазарите през изминалата година. Най-значими бяха загубите при развиващите се пазари, които в сравнителен план продължават да изостават значително от развитите пазари. Най-потърпевши бяха индексите в Източна Европа и Латинска Америка. Сходна беше картината и при другите страни БРИК, където Бразилия падна с 7,5%, Китай загуби почти 4%, а Индия 3,1%. На червено затвориха и развитите пазари в Западна Европа и САЩ. Американският фондов индекс S&P 500 падна с 3,4%, пазарите на стария континент загубиха средно по около 2% от стойността си.  Япония отчете спад от 8,5%. Все пак имаше и пазари, които приключиха първия месец от годината с печалби. Сред качилите бяха основно някои по-малки и екзотични пазари. Сред тях беше и България. Българският фондов пазар продължи да се представя много силно, като е третия най-добре представящ се пазар с ръст от над 11 %.  Първото място по доходност за месеца заемат Обединените арабски емирства с ръст от около 12%, следвани от Аржентина с 11,6%.
 
При суровините представянето беше разнопосочно. Продължи ръста при природния газ, който добави нови 15% към стойността си. Хубави ръстове имаше и при кафето (13,1%) и какаото (7,5%). Златото също качи с 4.4%, докато среброто приключи месеца почти без промяна. Негативно беше представянето на повечето индустриални метали. С най-голям спад отново беше пшеницата, която падна с нови 8,2%.
 
През януари станахме свидетели на известно съживяване в цените на инструментите с фиксирана доходност. В по-дългосрочен план тенденцията за покачване на доходността при инструментите с фиксирана доходност продължава да бъде фактор, но текущо държавните ценни книжа могат да бъдат използвани като убежище при нарастващата волатилност на пазарите на акции. 
 
Адванс Глобал Трендс приключи първия месец на годината почти без промяна с резултат от -0,32%. За същия период използвания за сравнение от фонда бенчмарк MSCI AC World Index реализира спад от близо 2%. По-умерената по отношение на риска стратегия на фонда е причината за по-доброто представяне на Адванс Глобал Трендс. Поради задълбочилата се негативна тенденция при развиващите се пазари те ще бъдат изключени от портфейла на фонда през месец февруари. Отчитайки нарастналата волатилност на пазарите и повишения риск от задълбочаване на спада модела на Адванс Глобал Трендс определи на тяхно място да инвестираме в защитни инструменти. Като втори актив в портфейла на фонда през февруари влизат европейски и глобални държавни ценни книжа. Така стратегията на фонда за идния месец става дори още по-дефанзивна. Като основен актив портфейла остават и акциите на развитите държави от Западна Европа.  Разпределението по активи ще бъде около 30% в акции на развити пазари, 25-30% държавни облигации, а кеша и позициите в фондове на паричен пазар ще бъдат около 40%-45%.