03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар – Май 2014 г.

Обобщен инвестиционен коментар – Май 2014

Акценти:

Световните пазари започнаха неуверено месец май, след леките сътресения които претърпяха през предходния месец. През първата му половина доминираха противоречиви макро данни, а развитите пазари търсеха убедителна причина да продължат ралито си от края на април. За разлика от тях развиващите се пазари показаха сравнителна сила и се представиха значително по-убедително за първи път от доста време насам. В края на месеца редица положителни новини - повишена увереност на потребителите в САЩ и по-висок (12.4%) от очакванията (11.9%) S&P/Case-Shiller индекс,  допринесоха за позитивния сентимент и пазарите завършиха силно месец май. Месец май бе много силен за източноевропейските пазари, прекъсвайки негативната тенденция от предходните месеци. Развиващите се пазари бяха със силно представяне като цяло, а индексите за Централна и Източна Европа на MSCI отчетоха най-силен ръст. MSCI EM Eastern Europe изтри голяма част от загубите си от началото на годината след ръст от малко над 10 % миналия месец. В основата на този покачване стоеше Русия, където доларовият RTS индекс скочи с над 12 %. Все пак поради осезаемите загуби от предходните месеци, индексът все още е на -10.2 % от началото на годината.  Много силен ръст от региона отчетоха и Унгария, Украйна и Турция – съответно 10.5 %, 10.7 % и 7.3 %. Румъния също се представи силно с ръст от близо 5 %. Полша бе почти без промяна, както и България и Сърбия.

ДФ Адванс Инвест

Портфейлен мениджър: Георги Георгиев
към 31.05.2014 г. Активи: 7 542 037.99 лв. НСА на дял в лв.: 1.1521 лв. Изменение за месеца:   + 1.87  % Изменение от началото на годината: + 9.3 %
През първите 2 месеца на годината, преките чужди инвестиции в Румъния са отбелязали ръст от 35.6 % спрямо година назад. Страната най-после си върна инвестиционния кредитен рейтинг, след като направи всичко възможно да намали дълговете си и държи бюджетния си дефицит под контрол. Така след 6 години, отново е на картата на инвеститорите. След повишаването му, валутата отбеляза ръст до най-високото си ниво от почти година насам до 4.394 леи за евро - явен индикатор за повишаващите се входящи парични потоци. През месеца по-силно се представи румънският индекс BET, който напредна с 4.64 %, след силни последни две сесии. Българският SOFIX също успя да завърши на зелено, макар и с едва 0.54 % на плюс. През месеца Адванс Инвест добави 1.87 % към доходността си от началото на година, благодарение на ръста в Румъния най-вече. От началото на годината фондът е отбелязал прираст от 9.3 %. С оглед на очертаващата се приключила консолидация на румънския BET, пробив над нивото от 6700 ще е сигнал за допълнителни ръстове в Румъния. В България консолидацията продължава, но шансовете за продължаване на позитивния тренд от началото на годината остават големи през следващите няколко месеца.

ДФ Адванс Източна Европа

портфейлен мениджър: Александър Николов
към 31.05.2014 Активи: 6 739 672 лева НСА на дял в EUR: 0.8027 Изменение за месеца: + 3.29% Изменение от началото на годината: +7.56% След като предишните месеци пазарите от Източна Европа се представяха смесено (най-общо ръст на малките пазари и спад на големите), през май видяхме силно представяне на всички пазари като големите пазари от региона (Русия, Турция) определено бяха водещи в движението нагоре. Руският MICEX поскъпна с 9.65%.  Измежду пазарите в портфейла на Фонда с най-добро представяне бе този в Украйна: ръст от 10.71% за индексаPFTS. По-малките пазари от Балканите се представиха по-слабо, но все пак Румъния, България и Сърбия отчетоха ръстове (съответно от 4.64%, 0.54% и 0.39% за индексите BET, SOFIX и BELEX 15). Единственият пазар на загуба за месеца бе хърватският където CROBEX загуби 1.15% от стойността си. Предвид по-слабото представяне на малките балкански пазари, портфейлът на Адванс Източна Европа този месец се представи по-слабо от бенчмарка MSCI EFM Europe+CIS. Въпреки това, портфейлът на Фонда продължава да побеждава бенчмарка в представянето си от началото на годината и от създаването на фонда (октомври 2006г). Предвид на силното представяне на Украйна и Русия, Управляващото дружество увеличи дела на тези пазари в портфейла на Фонда и като резултат инвестициите в акции вече се доближават до 90% от активите. Очакванията ни остават позитивни за региона на Източна Европа предвид и на силното представяне на развиващите се пазари като цяло през последните два месеца. Украинският и руският фондови пазари имат голям потенциал за ръст в следващите месеци. Въпреки политическите сътресения украинският пазар е във фокуса ни още от края на 2013 г. Движението му нагоре – близо 47% от началото на 2014 г., дори при отчитане на обезценяването на местната валута с близо 40% за същия период - е сигнал за неговия потенциал. Дори да звучи плашещо на фона на новините от Украина, ние смятаме че инвестицията в украинския фондов пазар е перспективна. Позитивна е и прогнозата ни за MICEX в Русия, макар и по различни причини. След продължителна странична консолидация без ясна посока през 2012 г. и 2013 г., в началото на 2014 г. руският фондов пазар тръгна надолу, очевидно повлиян от международната изолация и новините за икономически мерки срещу държавата. Предвид последвалото стабилизиране през април и скока нагоре през май, текущата картина за този пазар е много позитвна.

ДФ Адванс IPO Фонд 

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева
към 31.05.2014 г. Активи: 3 815 202 лв. НСА на дял в евро: 0,9112 Изменение за месеца: +4.95 % Изменение от началото на годината: -8.24 % Месец май бе много силен за източноевропейските пазари, прекъсвайки негативната тенденция от предходните месеци. В резултат на позитивните движения на пазарите, дяловете на ДФ Адванс IPO Фонд поскъпнаха с близо 5 % за месеца. През месеца портфейлът на фонда бе частично преструктуриран, като бе намалено теглото на българските акции, до под 8 % от активите, като същевременно в резултат на стабилизирането и подобрените перспективи пред турския пазар, увеличихме теглото на турските акции до 8,5 % от портфейла. През май беше осъществено първичното публично предлагане на чешката пивоварна Lobkowicz. Компанията привлече близо 15 млн. евро, като това е първото IPO на чешката борса за последните три години. През юни се очаква да стартира най-голямото IPO в Румъния до момента. Съобразно приватизационната програма на правителството през месеца на борсата в Букурещ ще бъде листната енергийната компания Electrica. Планира се и двойно листване в Лондон, като очакванията са да бъдат набрани между 800 млн. и 1 млрд. долара. Този таргет на търсени средства е значително над 520-те млн. долара привлечени при IPO-то на Romgaz миналата година, което е най-голямото IPO в Румъния до момента.

ДФ Адванс Глобал Трендс 

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова
Към 31.05.2014 г. Активи:  911 207 лв. НСА на дял в евро: 1,0327 Изменение за месеца: + 0.44% Изменение от началото на годината: + 2.91% Май месец беше позитивен за повечето капиталови пазари по света. Видимо е, че пазарните играчи са оптимистични за тенденциите при цените на акциите и не желаят да продават на този етап. Изненадата на месеца станаха развиващите се пазари, които за пръв път от много време насам показаха сила и се представиха по-убедително от развитите пазари в Западна Европа и САЩ.  Американският фондов индекс S&P 500 приключи месеца с ръст от 2,10%. На стария континент сред най-качилите бяха фондовите борси в Люксембург (4,70%), Финландия (4,09%) и Германия (3,54%).  Значително поскъпване имаше и в цените на акциите на някои от пазарите в Източна Европа, където покачването на индексите беше средно с по над 10%.  При големите развиващи се пазари се откроиха Русия (12,12%) и Индия (8,03%), които бяха сред петте най-поскъпнали пазари за месец май, докато Китай и Бразилия изостанаха значително.  При суровините предтавянето беше смесено. Селскостопанските стоки, които предишните месеци бяха много силни направиха сериозни корекции в цените си.  Позитивен беше месеца за инвестиралите в индустриални метали – никел (5,44%), мед (4,09%) и алуминий (2,18%). Задълбочи се негативната тенданция при благородните метали , като златото и среброто паднаха със съответно 2,88% и 1,81%. Нетната стойност на активите на Адванс Глобал Трендс се покачи с 0,44 % за последния месец. Стратегията за месец май остава агресивна, като има промяна в разпределението на активите. Поради неубедителното представяне на суровините през изминалия месец, този клас активи отпада от нашата топ 3 селекция и отстъпва мястото си на акциите на развиващите се пазари. Така основните активи в портфейла ще бъдат акциите на развитите държави от Западна Европа, развиващите се пазари и фондовете иневстиращи глобално в недвижими имоти. Разпределението по активи за март ще бъде  около 40% в акции на развити пазари, 20% във фондове инвестиращи глобално в недвижими имоти и около 30% ще бъде позицията ни в акции на развиващи се пазари. Теглото на кеша ще бъде в рамките на 10%.