03
юни
2015

Обобщен инвестиционен коментар - Декември 2013г.

Месечен инвестиционен коментар - Декември 2013

Акценти:

Въпреки че като цяло настроенията на пазарите през декември бяха позитивни, регионът на Централна и Източна Европа се представи смесено. С най-силен ръст през декември от пазарите от портфейла на Фонда бе българският. След като добави 4.92% през декември, SOFIX стана един от топ-пазарите на 2013г. в света с ръст от 42.28%. Много силна 2013г. бе и за румънския пазар където индексът BET реализира ръст от 26.10% (през декември поскъпването бе 2.51%). На обратния полюс  със силни спадове бяха турският и полският пазар. Чехия също бе сред най-зле представителите се пазари със спад от над 4 %. Руският RTS индекс се покачи с близо 3 %, но приключи с годишен спад от близо 6 %. Декември за пореден път се оказа силен месец за американския пазар. След като през първата му част, широкият измерител S&P 500 отчете лека корекция, във втората му половина позитивните нагласи, доминиращи на пазара почти през цялата година, изстреляха индекса с 90 точки нагоре от най-ниската му стойност (почти 5 %). Така той затвори пореден месец на плюс и завърши една забележителна година с ръст от феноменалните 29.6 %. Новината, че ФЕД намалява размера на изкупуваните облигации с $ 10 млрд. на месец, до $ 75 млрд.  подейства успокоително за пазарите и коледното настроение обхвана почти всички от водещите световни борси. Добрите новини от Япония за все по-доброто и справяне с дефлацията и прогнозите, че ръста на китайската икономика през годината ще е по-добър от очаквания от правителството, допринесоха за позитивния сентимент в края на месеца. В зелената територия приключиха годината и повечето пазари в Западна Европа. Сред най-силно представилите се през декември бяха Люксембург(3,1%), Дания(2,6%), Исландия(2,3%) и Швеция(2,0%).  Акциите на японската фондова борса продължиха да качват стабилно, като добавиха още 4% през изминалия месец. Япония е сред най-качилите пазари през годината с ръст от над 56% за 2013 г. Смесена остана картината при големите развиващи се пазари, като през декември позитивно затвориха борсите за акции в Индия(1,8%) и Русия(2,8%), а Китай и Бразилия загубиха съответно -4,7% и -1,9%. Венецуела (480%), Обединените Арабски Емирства(107,7%) и Аржентина(88,9%) са трите най-много качили пазари в света за 2013 г.

Адванс Инвест

портфейлен мениджър: Георги Георгиев
Последният месец на годината за българския пазар завърши така, както и започна за него  - изключително силно. С добавените нови 4.9 % основният пазарен измерител SOFIX завърши годината с ръст от над 42 %, което го нареди сред най-добре представителите се пазари в световен мащаб. Така с достигнатите 491.5 пункта, SOFIX се доближи до подножието на предишния си връх отпреди малко повече от 4 години - 515 пункта, като това ниво очевидно ще бъде атакувано през 2014 г. с тенденции при успешен пробив, пазарът да продължи своето възходящо представяне. Румънският BET показа корелация с американския пазар и също се представи добре, регистрирайки аналогичен ръст от 2.5 %. Това помогна индексът да завърши годината с ръст от 26.1 % - най-доброто му представяне за последните 4 години, след силната 2009 г., когато поскъпна  от дъната си след сериозния крах, който претърпя с избухването на финансовата криза през предходната година. Въпреки това остава с цели 40 % под постигнатия си преди това връх, което все пак е по-добре отколкото тези 75 % които има да наваксва българският SOFIX. С най-добро представяне в румънския индекс през годината се оказа акцията на местната борса BVB, която успя да добави 16 % през декември, което я изстреля на върха с постигнатите 73 %. След нея се нареди  безспорният фаворит сред сините чипове в Румъния - Fondul Proprietatea с постигнат ръст от 62 %. ОтSOFIX в топ 3 на най-добре представилите се акции попаднаха съответно  лидерите сред сините чипове и най-ликвидни акции на БФБ - Химимпорт (+96.2 %) и Софарма (+90.7 %), като компания им направи  Неохим (+89.56 %). Последната от тях реализира по-голямата част от ръста си в последните сесии на годината, когато стана ясно, че един от световните лидери в сектора - австрийската Borealis е направил дялова инвестиция в компанията. Така само в рамките на двете последни борсови сесии за годината, акцията поскъпна с 34 % след силното търсене, провокирано най-вече около новината за значително по-високата цена на прехвърлените по сделката акции на OTC пазара. Адванс Инвест също отчете силно представяне през декември, като освен обичайните силно представящи се ликвидни позиции, фондът получи подкрепи и от някои  по-неликвидни такива. Така фондът  успя да завърши силно годината с ръст за месеца от 4.81 % и съответно от 18.9 % за целия период. Това е и най-доброто му представяне за последните 6 години, след избухването на финансовата криза. Фондът остава максимално позициониран в акции, следвайки стратегията си от година насам с оглед на добрите перспектива пред двата пазара, на които инвестира.

Адванс Източна Европа

Портфейлен мениджър: Александър Николов
За пореден месец портфейлът на ДФ Адванс Източна Европа се представи много по-силно от индекса за Източна Европа - MSCI EFM Europe+CIS, който ние ползваме за бенчмарк. Този индекс поевтиня с 3.65% през месеца след слабото представяне на пазарите в Турция, Полша и Чехия (тези пазари реализираха спадове между 4 и 10%). За сметка на това, пазарите от порфейла на Фонда се представиха силно през декември като 5 от тях реализираха ръст, а шестият (Украйна) остана без изменение. Точно представянето на пазара в Украйна обаче е може би най-впечатляващо през този месец. Въпреки социалните вълнения в Украйна и породената там политическа и икономическа нестабилност, фондовият пазар остана без изменение. За нас това е много позитивен сигнал, че спадът на борсата в Украйна през последните 3 години е отчел вече всички лоши новини, които оттук нататък могат да станат факт. Предвид на това, ние очакваме фондовата борса в Украйна да започне нов възходящ тренд вероятно още през първата половина на 2014г.

С най-силен ръст през декември от пазарите от портфейла на Фонда бе българският. След като добави 4.92% през декември, SOFIX стана един от топ-пазарите на 2013г. в света с ръст от 42.28%. Много силна 2013г. бе и за румънския пазар където индексът BET реализира ръст от 26.10% (през декември поскъпването бе 2.51%). Пазарите на Русия, Сърбия и Хърватска се представиха по-слабо, но и те приключиха 2013г. на позитивна територия (с ръстове за годината между 2% и 6.5%).

Адванс IPO Фонд

Портфейлен мениджър: Надя Неделчева
Въпреки че като цяло настроенията на пазарите през декември бяха позитивни, регионът на Централна и Източна Европа се представи смесено. Индексът MSCI EM Eastern Europе се понижи с над 1 % в еврово изражение. При част от пазарите обаче, включени в портфейла на ДФ Адванс IPO Фонд, се наблюдаваха много по-силни движения надолу. С най-силен спад за месеца в глобален мащаб бяха турският и полският пазар. В резултат на корупционни скандали и повишената политическа несигурност, основният турски индекс се срина с над 10 % за месеца, като така загубите му за 2013 г. надхвърлиха 13 %. В допълнение на това местната валута бе подложена под силен натиск като през декември се обезцени с над 6 % спрямо еврото. Нестабилната обстановка в страната тежеше върху местната валута през по-голямата част от годината, като за цялата 2013 г. турската лира загуби около 20 % спрямо еврото. Декември бе много слаб месец и за полския пазар. В началото на месеца бе приет закон, с който от частните пенсионни фондове се изземват 51,5 % от активите им под формата на държавни ценни книжа, които ще бъдат занулени с цел намалява не държавния дълг. Полският индекс се понижи с малко над 7 % през последния месец на 2013 г. Чехия също бе сред най-зле представителите се пазари със спад от над 4 %. Руският RTS индекс се покачи с близо 3 %, но приключи с годишен спад от близо 6 %. България затвърди позициите си на най-печеливш пазар от региона през 2013 г., след като SOFIX се покачи с почти 5% през декември приключвайки годината на печалба от над 42 %. Сърбия и Румъния също приключиха месеца и годината нагоре. На фона на осезаемите спадове при два от водещите пазара в портфейла на фонда, както и на негативните движения при някои от регионалните валути, Адванс IPO Фонд се представи относително по-добре, като дяловете му се понижиха с 2,36 % за декември. За цялата година стойността на един дял от фонда се покачи с 3,5 %, като за сравнение MSCI EM Eastern Europе бе надолу с малко над 7 % през 2013 г.   През месеца почти не бяха правени промени в портфейла на фонда. С водещо тегло вече са руските акции, основната част от които са търгувани в Ню Йорк и в Лондон, измествайки Полша, който до скоро бе водещият пазар в портфейла на фонда последователно от самото му създаване.

Адванс Глобал Трендс

Портфейлен мениджър: Катерина Атанасова
И през последния месец на 2013 г. настроенията на капиталовите пазари останаха предимно позитивни. Продължи силното представяне на повечето борси в Западна Европа и в САЩ. Суровините се представиха смесено и неубедително. Продължи ръста при природния газ, който с покачване от 43,4% е и най добре представилата се суровина през изминалата година. Петрола също беше силен през декември и цената му на световните бори се качи с 6,3%. Добре се представиха и някой от индустриалните метали като цинк (11,5%), олово (6,9%), мед (4,7%), никел (3,2%) и алуминии (2,9%). Негативен беше месеца за ценните метали, като среброто и златото загубиха съответно -4,5% и -2,8%. С най-голям спад приключи декември за пшеницата (-9,5%). Инструментите с фиксирана доходност не са сред ТОП активите за инвестиране към текущия момент според модела на Адванс Глобал Трендс. Тенденцията за покачване на доходността при инструментите с фиксирана доходност продължава, цените им са на много високи нива и вероятно ще продължат в негативна посока. Този актив в средносрочен план вероятно няма да бъде част от портфейла на фонда. През декември портфейла на Адванс Глобал Трендс загуби 1,43%. Негативния резултат се дължи на слабото представяне на някои от позициите ни в акциите на развиващи се пазари. Стратегията за януари остава умерено позитивна. Ще бъдат предприети някой промени по отделни позиции, като инвестицията ни във фондове инвестиращи в недвижими имоти ще бъде закрита. Съгласно модела ще бъде намалено и теглото на акциите на развити пазари в портфейла. Основните активи в портфейла ще продължат да бъдат акциите на развитите и развиващи се пазари. Риска на портфейла за идния месец ще бъде намален, като размера на позицията инвестирана в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и) ще намали размера си до 55%-60%, а кеша и позициите в фондове на паричен пазар ще бъдат също около 40%-45%.

Адванс Консервативен Фонд

портфейлен мениджър: Камелия Димитрова
Предвид все още атрактивните лихвени нива, предлагани от местните кредитни институции по привлечените от тях средства, текущият фокус на фонда включва инвестиции предимно в левови депозити в местни банки. Конкретното разпределение на активите и подбора на банките се извършва на основата на анализ на макроикономическите тенденции, развитието на банковия сектор и движението на лихвените нива. Изборът на банките, в които се инвестират средствата на фонда, се базира на оценката на потенциалните рискове, които те носят, и възможностите за тяхното управление, така че да се осигури оптималната комбинация между риск и доходност. С цел генериране на допълнителен доход фондът сключва обратни репо сделки с обезпечение акции, включени в индекс, поддържан от регулиран пазар и в размер максимум до 20 % от активите на фонда, и/или с обезпечение облигации, търгувани на регулиран пазар. При управлението на ликвидността на фонда и за да се избегне загуба на доход, фондът може да сключва и прави репо сделки. Насрещни страни по репо сделките са само подлежащи на надзор кредитни или финансови институции, като рисковата експозиция на фонда към всяка отделна насрещна страна не може да надхвърля 10 на сто от неговите активи, когато насрещната страна е банка, и 5 на сто от активите - в останалите случаи (инвестиционен посредник, друга финансова институция). За да подобри доходността си, фондът ще придобива атрактивни емисии облигации, ако такива са налични, като преимуществено ще се подбират облигации, които се предлагат на местния пазар.  Детайлен обзор на резултатите на фондовете на Карол Капитал Мениджмънт през 2013 г., както и очакванията и стратегията на управляващото дружество за 2014 г. ще бъдат разгледани в подробен годишен инвестиционен коментар, който ще бъде публикуван през втората половина на януари.