03
юни
2015

Анализ на SOFIX | октомври 2013г.

Възходящият тренд на SOFIX от дъното от юли 2012г. (при 286 пункта) продължава да бъде в сила, но през последните месеци трендът отслабна и наблюдаваме процес на консолидация. Пазарът оформи ясни нива на подкрепа около 440 пункта и на съпротива при 460/465 пункта. Това, което е най-вероятно за следващите месеци, е да видим по-нататъшна консолидация между тези две нива, последвана от възходящ пробив и движение към върха от 2009г. при 515 пункта.

Надолу, ако видим пробив под 440 пункта, това ще доведе до по-дълбока корекция към 420, но дори и в този случай средносрочните перспективи пред пазара остават силно позитивни. Само ако пазарът поевтинее и под 420 пункта ще имаме тревожен сигнал, че продължителната консолидация, която наблюдаваме от пролетта на 2009г. все още продължава.

Към момента българският пазар, измерен през основния си индекс SOFIX, остава подценен спрямо останалите пазари в региона, с P/E от 7.5, въпреки силното си поскъпване от началото на година. За сравнение, румънският пазар е с 10.5, а полският и унгарският съответно с 12.5 и 11.9. Проблемът пред местния пазар остава слабият интерес от чуждестранни инвеститори, които все още не виждат стимул да търсят по-висока доходност на база на поемането на по-висок риск. Ликвидността и липсата на големи по пазарна капитализация компании се явява сериозна пречка пред тях и за генериране на цялостен интерес към местния пазар. Липсата на новолистнати компании също говори много за привлекателността на местния капиталов пазар.