Какво ни носят социално отговорните инвестиции?

sustainability-and-businesses-karoll-capital-management

Светът се променя. Светът е различен, а погледът му е съсредоточен в бъдещето, защото то носи перспектива. И въпреки, че статията ни започва като интрото на някой научно-фантастичен филм, в следващите редове ще разгледаме истинските световни промени, които пряко влияят и върху инвестиционните хоризонти на средностатистическия акционер.
Разнообразни тенденции  настъпват  при инвестиционните нагласи. Нови течения се раждат ежегодно, но някои от тях имат по-силен и дълготраен отзвук. Точно такъв е случаят с все по-явно засилващите се инвестиции в компании, занимаващи се с демографски и климатични промени. И това изобщо не е случайно.
Знаете ли, че средната температура на въздуха се е покачила с 4.1 градуса по Целзии за последните няколко години, което според  учените е двойно над безопасните нива. Населението на планетата обаче не е напълно наясно какво може да последва от това, а въпросът касае всички ни. Планетата Земя е дом за цялото човечество и ако не работим заедно за опазването и, пряката заплаха ще е общо надвиснала.

Ето защо напоследък се смята за тренд  да се инвестира в компании, които се занимават с предпазване от глобалното затопляне (например), или такива, които поемат отговорност за регулирането и следенето на климатичните промени.  Подобни взаимни фондове, които инвестират най-малко две трети от активите си в дялови ценни книжа на компании в целия свят, защото мениджърите им считат, че компании, които рано разпознават заплахите и приемат предизвикателствата или са част от решението на проблемите, свързани с климатичните промени, ще се възползват в крайна сметка от дългосрочния структурен растеж, който е подценяван от пазара. Показателно е и доброто им представяне от началото на годината – един такъв пример е Schroder ISF Global Climate Change Equity, който от началото на 2017 до началото на октомври същата година е регистрирал близо 22% доходност.  А фондът Global Sustainable Growth (който до края на oктомври 2017 година се казва Schroders ISF Global Demographic Opportunities) e регистрирал приблизително 25% доходност от началото на годината. Какви са ползите от подобен тип инвестиции? Трендовете носят висока доходност, но тук говорим и за нещо, което смята да остане, т.е. дългосрочните инвестиции в него ще се отплатят подобаващо.

Според Международната енергийна асоциация, пазарът на електрически автомобили се очертава да представлява 75% от продажбите на автомобили в световен мащаб до 2050 година. Ако се възползваме от този факт при инвестициите си, не само ще допринесем за намаляването на въглеродните емисии в атмосферата, но и е твърде вероятно да реализираме една добра доходност, надвишаваща средната за пазара на акции. Погледнете горните цифри и сравнете с доходността на глобален фонд в акции, който няма този екологичен или социално отговорен фокус – доходността му е около 10-11% от началото на годината или два пъти по-ниска от посочените като примери.

Ще кажете, че инвестиции от този тип са благородни? Да, така е – социално отговорни са. Но ние бихме добавили, че са и доходоносни.

Ако искате да се информирате повече по темата, можете да се свържете с нашите експерти или да попълните анкетата ни, за да разберете какъв тип инвеститор сте и как би Ви подхождало да инвестирате.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>