5 неща, които е добре да направите при непредвидени разходи

finansova-kriza-kak-da-se-spravimНепредвидените разходи и изпадането в неудобна финансова ситуация определено не е нещо, с което да се чувстваме комфортно. Това по-скоро е момент, в който започваме да се чудим как да излезем от това състояние и да си стъпим на краката отново. Независимо дали останете без работа без предупреждение или имате нужда от нова кола или спешен ремонт, важно е да запазите самообладание. Ако направите всички правилни стъпки изходът от ситуацията ще бъде много по-лесен, от колкото очаквате. Ето ги и нашите 5 съвета за вас.

  1. Не се паникьосвайте!

Най-важното при овладяването на всяка ситуация е да не се стресирате и да подходите спокойно към въпроса. Не трябва да позволявате на нервите да взимат решения вместо вас. Ключовото нещо при прибързаните и необмислени решения е, че те почти никога не са добри решения. Колко пъти сте направили нещо отчаяно – защото сте били отчаяни – и съжалявахте за решението си почти веднага? Именно затова ние ви съветваме да изчакате, преди да вземете постоянни решения. Но това не е съвсем същото, като идеята да не се паникьосвате изобщо. Опитайте се да не се паникьосвате. Тук идва и стъпка номер 2.

  1. Обади се на приятел

Когато нещата станат много зле, изкушението за голяма част от нас е да се измъкнем и да се скрием от света. Покриваме се вкъщи, може би съпроводени от алкохолни напитки и комфортни храни, и се самосъжаляваме. Вместо да се затваряме и да се опитваме да намерим решение сами е много по-добре да потърсим помощ от приятел. Без значение колко сте над нещата, на първо място ние сме просто хора. Моралната подкрепа е нещо много хубаво. И в кризисни ситуации две глави почти винаги мислят по-добре от една. В този случай просто се уверете, че избирате правилния приятел, а не такъв, който ще се опита да ви паникьоса дори повече, отколкото вече сте.

  1. Определете кое е най-важно

Сега вече може да се наложи да направите някои трудни обаждания за помощ, особено ако изобщо не разполагате с фонд за извънредни ситуации или не е достатъчно голям, за да компенсирате разходите, с които се сблъсквате. Когато вземате решения въз основа на вашите реални приоритети и елиминирате страха, поставете се в най-добрата позиция. И така, как ще разберете кое е важно. За много хора, това е покрив над главата, храна и други основни за живот неща. Така че решете какво е важно за вас и работете в тази посока. Продайте нещата, които не са толкова важни. Направете промени в жилището си или в колата или работното си положение, както е подходящо, дори големи промени. Но го направете в съответствие с приоритетите си!

  1. Не очаквайте чудеса

Това може още да се нарече, като стъпката „не се заблуждавайте“. Ако този месец вашият бюджет ще бъде с 500 лева по-малко, не си казвайте: “Е, просто ще спра да пия кафе и съм сигурен, че ще бъдете добре”. Има оптимизъм и има “това не е математика”. Обзалагаме се, че можете да познаете кой е този пример! Да сте оптимистично настроени е добре. Планирането на бюджета ви въз основа на надежда, вместо на математиката, не е толкова добро решение. Бюджетът трябва да се основава на реалността, а не на оптимизъм.

  1. Планирайте за бъдеща подобна ситуация

Това може да се възприеме и като стъпка 0, защото наистина, това е нещо, което трябва да направите, преди да изпаднете в подобна ситуация. Ако сте загубили нещо ценно, помислете за начини за неговото съхраняване. Ако се притеснявате за колата си, купете гараж. И, разбира се, не забравяйте, че трябва да имате фонд за извънредни ситуации, за да компенсирате разходите за всички тези неща! Това не е незабавно решение, но ако всеки път, когато се случи нещо лошо, вие направите следващото лошо нещо малко по-малко ужасно, наистина можете да промените живота си.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>